Vi har en förre detta anställd som vill hävda sin förtursrätt men vi vill absolut inte ha honom tillbaka.
Vi är ett företag som ska läggas ner 1/1 2018, och har vår personal på ALVA just nu och har haft i tre månader med förlängning i en månad åt gången, då vi inte har vetat exakt när nerläggningen skulle komma, nu vet vi detta. den förre anställda vill hävda att vi har brutit mot las? hur tar vi oss ur detta? och kan vi ta oss ur?? kan påpeka att den förra anställda inte har rena polispapper och att vi hänvisar till att det inte är förenligt med våra regler. hur ska vi göra??
Hej,
Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Din fråga rör företrädesrätt till återanställning (s.k. förtursrätt). Det regleras i 25 § i LAS (Lagen om anställningsskydd) och gäller endast under vissa förutsättningar som jag ska förklara nedan.
När har en tidigare anställd företrädesrätt till återanställning?
Enligt LAS gäller denna rätt både för den som har varit tillsvidareanställd eller visstidsanställd. Som jag har nämnt krävs ett antal förutsättningar för att en tidigare anställd ska ha företrädesrätt till återanställning.
Den tidigare anställd har sagts upp pga. arbetsbrist. Har din förre detta anställd sagts upp eller inte förlängts av personliga skäl föreligger alltså inte företrädesrätt till återanställning. Om det skulle uppkomma en tvist mellan er och din tidigare anställd ska ni måste bevisa att det var andra skäl än arbetsbrist som leder till att arbetstagaren i fråga inte förlängdes eller sades upp.
Den andra förutsättningen är att den som vill hävda sin företrädesrätt till återanställning har varit anställd sammanlagt mer än tolv månader under de senaste tre åren. Det krävs alltså inte att den har jobbat en sammanhängande period om 12 månader, utan man lägger ihop alla anställningar som den anställde har haft hos arbetsgivaren utan att ta hänsyn till anställningsformen.
En tredje förutsättning är att den anställde har tillräckliga kvalifikationer för den nya anställningen. Där räcker att den anställde klarar av den nya tjänsten.
Företrädesrätten till återanställning är vidare tidsbegränsad. Rätten gäller från den tidpunkten besked om att anställningen inte kommer att förnyas lämnas och nio månader framåt.
Detta är en redovisning om vad som gäller enligt LAS. Finns det ett kollektivavtal ska villkoren enligt kollektivavtalet gälla förre reglerna som jag redovisade ovan.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Behöver du ytterligare hjälp är du varmt välkommen att kontakta Familjens Jurist.
Jag kan dock inte uttala mig om hur de papperna som din tidigare anställd har påverkar fallet.
Vänliga hälsningar,
Eric Kieffer
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.