Hej!
Jag arbetade under mars 2018 i ett privat företag och var inne på slutet av min provanställning som hade varat sedan november 2017. I slutet av månaden åkte jag dock på en långvarig halsfluss samtidigt som en närstående till mig hastigt gick bort. Eftersom jag under den här perioden mådde både fysiskt och psykiskt dåligt kom jag och arbetsgivaren i början på april 2018 fram till att jag skulle ta ”obetald ledighet” tills jag repat mig (alltså utan sjuklön). Men jag fortsatte att må dåligt och kom aldrig tillbaka i tjänst, jobbet rann så att säga ut i sanden.
Arbetsgivaren vill nu inte betala ut min lön för mars 2018 och ej heller semesterersättning eftersom jag lämnade dem ”hux flux” som de tycker. Jag anser å andra sidan att jag har rätt i att få ut lön för betalt arbete, men efterskänker semesterersättningen då jag ju lämnande dem lite i sticket. Tilläggas ska att min position är ganska enkel att fylla och att de förmodligen hade kunnat hitta någon kvalificerad för jobbet inom någon vecka.
Undrar hur mina möjligheter ser ut att driva detta framgångsrikt?
Mycket tacksam för svar.
Vänligen,
Hej! Tack för att du väljer att ställa din fråga till oss här på Fråga Juristen. Svaret följer här nedan.
Allmänt om anställning
När man som arbetstagare ingår ett anställningsavtal med en arbetsgivare uppstår ett s.k. civilrättsligt förhållande mellan dessa parter. Ett sådant förhållande innebär att det sedan avtalets ingående finns ett avtal som reglerar förhållandet mellan arbetstagaren och arbetsgivaren. Vidare innebär det även att lagar och bestämmelser som rör arbetstagare oh arbetsgivare blir tillämpliga på det förhållandet. Exempelvis blir lagen om anställningsskydd (LAS) tillämplig på anställningsavtalet, och däri finns bestämmelser som måste följas vad avser bland annat uppsägning, avskedandet med mera.
Rätt till lön
Enligt reglerna ovan vad gäller anställningsavtal har en arbetstagare rätt till den lön som regleras av anställningsavtalet. Har man som anställd utfört arbete enligt anställningsavtalet har man rätt till lön för utfört arbete. En arbetsgivare kan inte välja att inte betala sin anställd för utfört arbete, eftersom det strider mot anställningsavtalet och allmänna arbetsrättsliga principer.
Vad som gäller i din situation
Av det du beskriver var du anställd vid ett företag, där du arbetade i enlighet med din anställnings fram tills slutet på mars 2018. Därefter blev du sjuk, och på grund av att en närstående gick bort kunde du inte återkomma till arbete.
Att du inte kan återkomma till arbete innebär förmodligen att du bröt mot ditt anställningsavtal, vilket gav din före detta arbetsgivare rätten att avsluta din anställning i förtid genom uppsägning. Även om det som skett gav din före detta arbetsgivare rätten att säga upp ditt anställningskontrakt i förtid gav det inte hen rätten att hålla inne betalning för utfört arbete. Om du har utfört arbete enligt anställningsavtalet under mars månad har du rätt att få betalt för det arbetet.
Rekommendation och råd
Jag rekommenderar att du tar kontakt med din före detta arbetsgivare och upplyser hen om att du har rätt till att få din lön utbetald. Om detta inte skulle leda någon vart kan du alltid söka professionell juridisk hjälp. På Familjens jurist arbetar många erfarna jurister som kan hjälpa dig med den situation du befinner dig i. Om du vill boka en tid kan du göra det här.
Jag hoppas att mitt svar har hjälp dig! Skulle du ha fler frågor är du alltid välkommen att skicka in dessa till Fråga Juristen.
Med vänlig hälsning,
Gabriel Axelsson
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.