Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Folkbokföring för barn med skilda föräldrar.

Jag och mitt ex har skilt oss. Och eftersom hon bodde kvar i samma område men inte kvar i huset, utan hon köpten en lägenhet, så att barnen skulle kunna gå i samma skola och det inte skulle bli några problem med skolskjuts osv så skrev vi båda två hos henne. Nu har jag flyttat in till samma område och vill då ha 1 skriven hos mig. Kan det bli några problem om båda är skrivna hos henne, om t ex hon flyttar? Så inte hon få för sig att flytta iväg, och vad har jag för rättigheter då?
Och om hon vägrar skriva någon hos mig, vad kan jag göra då?

Rådgivarens svar

2018-07-04

Hej! Stort tack för att du hör av dig till Fråga Juristen.

Inledning
De bestämmelser om barns boende som finns för föräldrar med gemensam vårdnad hittar vi i föräldrabalken (1949:391) (FB). Som vårdnadshavare har du både rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter, 6 kap. 11 § FB. När det finns två vårdnadshavare ska dessa bestämma i frågorna tillsammans, 6 kap. 13 § FB. Vardagliga spörsmål, så som kläder, mat och sovtider, behöver en förälder inte stämma av kring med den andra föräldern. I svaret utgår jag från att ni har gemensam vårdnad då detta är det vanligaste när två föräldrar tidigare sammanbott och inget annat framgår av din fråga.

Grundläggande frågor
Systemet med gemensam vårdnad bygger på ett samarbete mellan föräldrarna. Två föräldrar som kommer överens kan således fritt bestämma hur de ska hantera boendebiten för sitt/sina barn. Det finns vissa grundläggande frågor som föräldrar med gemensam vårdnad måste vara överens om. Exempelvis huruvida barnet ska ha ett pass eller ej, var barnet ska gå i skolan och var barnet ska bo.

Av syftena, så kallade förarbeten, bakom 6 kap. 13 § FB framgår att barnets boende är en fråga som föräldrarna måste vara överens om, (prop. 1975/76:170 s. 178). Förarbeten är en rättskälla precis som lag och domstolsavgöranden och gäller enligt svensk rätt. Av detta kan vi läsa in att även var barnen är folkbokförda är något som föräldrar med gemensam vårdnad måste komma överens om eftersom detta utgör en del av barnets boende.

När ingen överenskommelse kan nås
Om en överenskommelse kring boendebiten inte kan nås fungerar går att vända sig till rätten för att låta dem besluta vem av er som barnen ska bo med, 6 kap. 14 a § FB. Det går även att få hjälp av socialnämnden, 6 kap. 17 a § FB. Dit kan du vända dig för att reda ut var barnen ska vara folkbokförda om det skulle uppstå problem och hantera boendebiten i övrigt.

Egenmäktighet med barn
För det fall mamman skulle flytta utan din tillåtelse kan hon göra sig skyldig till brottet egenmäktighet med barn, 7 kap. 4 § BrB. När en person som har gemensam vårdnad med en annan person om ett barn som är yngre än 15 år utan beaktansvärt skäl skiljer barnet från den andra vårdnadshavaren. En flytt till följd av den vårdnadshavarens vilja utgör inte ett beaktansvärt skäl. Även om bägge barnen vore skrivna hos mamman vore det alltså inte ok om hon sedan skulle välja att flytta långt bort utan din tillåtelse.

Hoppas du känner att du har fått vägledning i din fråga. Lagstöd och liknande kan framstå som krångligt för ett ovant öga men kan vara till fördel för dig vid eventuell argumentation. Om det är några oklarheter får du gärna be om förklaringar i kommentarsfältet. Du är även varmt välkommen att kontakta Familjens Jurist om du vill ha vidare hjälp.  

Vänliga hälsningar,
Beatrice

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.