Arbetade på en firma jag sa upp mig från och gick min uppsägningstid som jag skulle enligt mina chefer. Nu tre månader efter säger lönekontoret på denna firma att jag fått utbetalt semesterlön som jag inte har rätt till och som jag tog ut i samband med denna uppsägning enligt mina chefers önskemål. Med andra ord så har jag ju då missat arbetad inkomst istället där man nu hotar med kronofogde. Tacksam för svar,
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!
Återbetalning av felaktiga betalningar
Det finns ingen lag som reglerar situationer med felaktiga betalningar. Däremot finns det en juridisk lära, eller princip, som kallas condictio indebiti (latin för "återställa det icke ägda"). Den går ut på att den som mottar en betalning utan att vara rätt betalningsmottagare är skyldig att betala tillbaka. I det här fallet har du felaktigt fått semesterersättning och är därför skyldig att betala tillbaka denna. Condictio indebiti innebär dock att den som i god tro har tagit emot och inrättat sig efter en betalning, inte är skyldig att återbetala denna. Du tog emot betalningen i tron om att du hade rätt till semesterersättning, d.v.s. du var i god tro om (trodde inte) att det var en felaktig betalning. Jag kan däremot inte säga huruvida du har inrättat dig efter betalningen eller inte, det är nämligen en bedömning som görs väldigt mycket från fall till fall. Något som talar för din sak är att arbetsgivare anses ska ha koll på sina betalningar och det därför inte alltid åligger arbetstagaren att betala tillbaka.
Jag kan inte ge ett glasklart svar, eftersom att det till stor del beror på det enskilda fallet och principen om condictio indebiti inte är särskilt detaljerad och formaliserad. Jag rekommenderar därför dig att kontakta en av våra jurister, så kan de hjälpa dig att gå igenom ditt fall och se vilka möjligheter du har att slippa återbetalning.
Med vänlig hälsning,
Helmer
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.