Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Felaktig information om diagnos

Hej,
Min son blev utredd för dyselexi när han gick i årskurs 5. I årskurs 6 skedde ett skolbyte och en lärare från förra skolan lämnade över uppgifter till den nya skolan om att min son har ADD och dyselexi. Min son har inte blivit utredd för ADD och har således ingen sådan diagnos.
Detta kom till min vetskap då hans mentor ringde mig för 2 år sedan och frågade om han fick medicinering mot sin ADD. Jag tog tag i detta direkt och rektorn på den nya skolan berättade att de gamla lärarna hade lämnat över den informationen. Jag ringde till den förra skolans rektor och ifrågasatte varför man lämnat över den informationen och hon ville prata med sin lärare som ringde upp mig och nekade till saken. Den nya rektorn livade att informationen skulle tas bort. För ca: 1 månad sedan hade min son fått en remiss till vårt sjukhus och där ställer läkaren frågan om min son har någon ytterligare problematik förutom dysilexin och hans ADD... igen kommer den här informationen upp och det gör mig arg och förbannad eftersom det inte finns någon utredning gjord. Min son som går i årskurs 8 och känner sig kränkt när han gång på gång i olika sammanhang får ”stämpel” av en diagnos som han inte är utredd för.
Hur ska jag gå tillväga förutom att prata med skolan igen. Kan man anmäla detta och få något form av skadestånd?
Med vänlig hälsning

Rådgivarens svar

2020-04-09

Hej, tack för att du vänder dig med din fråga till oss.

Skadestånd

För att få skadestånd krävs att man har blivit åsamkad skada enligt skadeståndslagens mening. I svensk rätt är de vanligaste skadorna man kan få ersättning för ren förmögenhetsskada, sakskada och personskada.

Ren förmögenhetsskada är enligt skadeståndslagen ekonomisk skada som någon lider utan samband till person- eller sakskada. Ett exempel på ren förmögenhetsskada skulle kunna vara om man förlorat pengar efter att ha blivit utsatt för bedrägeri eller om någon gjort intrång i ens upphovsrätt. Sakskada är när skada orsakas på ett föremål. Om din bil har gått sönder på grund av någon annan eller om en dyrbar vas har krossats skulle detta kunna vara sakskador.

Varken ren förmögenhetsskada eller sakskada verkar vara aktuellt i ditt fall. Frågan är då om det är personskada?

Personskada omfattar förvisso både fysiska och psykiska skador på en person. Som jag förstår det så har dock ingen feldiagnos ställts, utan det verkar som att det någonstans har blivit en miss i kommunikationen vilket har lett till att skolpersonal samt sjukvårdspersonal tror att han har en diagnos. Ingen fysisk skada verkar därför ha uppstått genom exemeplvis felaktig medicinering eller liknande. För att en psykisk skada i skadeståndslagens mening ska ha uppstått krävs att de psykiska besvären har en medicinsk påvisbar effekt. Det är alltså inte tillräckligt med känslor såsom ilska, oro eller sorg. Enbart en kränkning genom en diagnos-stämpel räcker därför sannolikt inte för att aktualisera skadestånd.

Andra åtgärder

Förutom skadestånd finns det vissa andra åtgärder man kan vidta när man anser att myndigheter har gjort fel. Dels framgår av Tryckfrihetsförordningen 2 kap att alla har rätt att ta del av allmänna handlingar. En handling är allmän om den förvaras hos en myndighet eller är att anse som upprättad hos en myndighet. Om skolan/sjukhuset har en kommunal/regional huvudman så anses dessa vara myndigheter och du har då rätt att begära ut alla handlingar som skolan/sjukhuset har på din son. Om skolan/sjukhuset däremot drivs av ett privat bolag där kommunen inte har rättsligt bestämmande inflytande så räknas skolan inte som en myndighet och skolan/sjukhuset har då ingen skyldighet att lämna ut handlingar på din son.

Du kan även anmäla ärendet hos JO. JO står för Justitieombudsmannen och JO ska granska att myndigheterna arbetar enligt de lagar och regler som finns. En anmälan till JO granskas alltid av erfarna jurister. Om JO går vidare och utreder ärendet kan det leda till att JO riktar kritik mot den myndighet som man anser har agerat felaktigt. Att en anmälan endast leder till kritik från JO:s sida kan anses tandlöst men JO:s kritik tas på oerhört stort allvar inom förvaltningen. Här kan du läsa mer om hur man anmäler till JO.

Sammanfattning

Min bedömning är att möjligheterna för att få skadestånd i ert fall är ytterst små. Däremot kan du begära ut alla dokument som skolan/sjukhuset har på er son, för att ta reda på vilka uppgifter som finns där. Detta gäller med förbehållet att huvudmannen för skolan/sjukhuset är kommunen/regionen och inte en privat huvudman. Genom att begära ut dokumenten kan det vara lättare att sedan peka ut vilka uppgifter ni vill ha ändrade. Ni kan även anmäla fallet till JO för möjligheten att få en annan myndighet att utreda om allt skötts korrekt.

Hoppas jag har lyckats besvara din fråga! Om du har fler frågor är du varmt välkommen att kontakta våra kunniga jurister på Familjens Jurist eller ställa en ny fråga till oss på Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.