Om ett skriftligt yttrande i bevisningen vittnar till ett brott som åklagaren yrkat gäller yttrandet? Då vittnesmål ska ske muntligt på plats under huvudförhandlingen.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Bestämmelserna som aktualiseras i ditt fall finns i Rättegångsbalken (RB).
Bevisning
I Sverige råder enligt RB 35 kap 1 § principen om fri bevisföring, vilket innebär att parterna i en rättegång kan åberopa all bevisning de kan få fram och bevisningen prövas fritt av domstolen. Rätten får enligt RB 35 kap 7 § avvisa bevisning under vissa förutsättningar. Detta är om den omständighet som en part vill bevisa är utan betydelse i målet, om beviset inte behövs, om beviset uppenbart skulle bli utan verkan, om bevisningen med avsevärt mindre besvär eller kostnad kan föras på annat sätt eller om beviset trots rimliga ansträngningar inte kan tas upp och avgörandet inte bör fördröjas ytterligare.
Bevis ska enligt huvudregeln i RB 35 kap 8 § läggas fram vid huvudförhandlingen och ett vittne ska enligt RB 36 kap 16 § lämna sin berättelse muntligen.
Skriftligt yttrande
Det finns ett undantag från kravet på muntlighet i RB 35 kap 14 § som gör att ett vittnesmål kan lämnas skriftligen och användas som bevis. Kravet är att något av följande kriterier är uppfyllda:
· Om det är särskilt föreskrivet
· Om förhör med den som lämnat berättelsen inte kan hållas vid eller utom huvudförhandling eller i övrigt inför rätten
· Om parterna godtar det och det inte är uppenbart olämpligt
· Om det finns särskilda skäl med hänsyn till de kostnader eller olägenheter som ett förhör vid eller utom huvudförhandling kan antas medföra, fördelarna med ett sådant förhör, berättelsens betydelse och övriga omständigheter.
Exempel på situationer när ett skriftligt yttrande kan tillåtas istället för ett muntligt vittnesmål är om den som lämnat berättelsen är svårt sjuk eller befinner sig på okänd ort. Det finns alltså en viss möjlighet att använda skriftliga berättelser istället för muntliga vittnesmål, men utrymmet att göra det är mycket begränsat.
Jag hoppas att detta var svar på din fråga och annars får du gärna återkomma med en ny!
Med vänlig hälsning, Hanna
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.