Hej! I mitt dagliga arbete ger jag medicinska råd till patienter via telefon, dessa samtal spelas in kvalitet och utbildningssyfte. Jag har nu blivit kontaktad av min chef, samt blivit inkallad på ett möte. Det har framkommit att min chef avlyssnat flera samtal mellan mig och en kollega som inte är arbetsrelaterat, utan privata samtal om privata saker. Har min chef har rätt att avlyssna mina telefonsamtal som jag har med mina kollegor som inte handlar om patienter eller andra arbetsrelaterade ämnen?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Avlysssning av arbetstagare
En arbetsgivare kan avlyssna eller spela in samtal mellan arbetstagare och konsument, eller i ert fall: patient. Detta kan exempelvis syfta till att höja kvalitén på arbetet eller i utbildningssyfte. Arbetstagaren ska emellertid göras medveten om att denne avlyssnas samt syftet med detta. Vad gäller lagring av samtal är arbetsgivaren även skyldig att iaktta reglerna enligt GDPR. Om arbetstagaren samtyckt att bli avlyssnad kan materialet användas som bevisning.
Finns inte samtycke till avlyssning kan avlyssning utgöra ett brott, nämligen olovlig avlyssning enligt 4 kap. 9 a § brottsbalken (BrB).
Sammanfattningsvis är det inte tillåtet att utan lov spela in samtal. Föreligger emellertid samtycke är inspelning fullt lagligt, förutsatt att lagringen är i linje med GDPRs regler.
Rekommendation
Sammanfattningsvis beror mycket på vad ni som arbetstagare har samtyckt till. Det kan frågas huruvida arbetsgivaren inhämtat ett generellt samtycke för samtal på arbetet eller via arbetstelefonen, eller om arbetsgivaren endast inhämtat samtycke för de samtal som sker med patient. Om det förstnämnda, är avlyssningen legitim. Ibland ber arbetsgivaren om en underskrift från arbetstagare inför avlyssning för att kunna använda det i bevishänseende. I sådant fall kan det vara relevant att se vad som stadgas i det dokumentet och vad ni faktiskt samtyckt till.
Tyvärr har jag vetskap om för få omständigheter för att kunna ge ett klart svar om huruvida avlyssningen var legitim eller inte. Jag hoppas emellertid att du fått lite klarhet om vad som generellt gäller enligt ovan.
Min rekommendation är att du vänder dig till ditt fackförbund som ofta har stor erfarenhet av dessa frågor. Ifall du inte är fackligt ansluten eller om du önskar ytterligare rådgivning är du varmt välkommen att kontakta en av de kunniga juristerna på Familjens Jurist som kan ta hänsyn till samtliga omständigheter i ditt enskilda fall.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.