Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Får arbetsgivare ta bort pass de lagt in i schemat, även om de går utöver mitt kontrakt?

Hej! Jag jobbar i butik och mitt kontrakt ligger på 50% men min arbetsledare/chef har lagt in mer än den procenten jag har kontrakt på i schemat så just nu jobbar jag kanske 75% istället för 50% som jag har kontrakt på, men min fråga är nu kan de ändra mitt schema och ta bort pass från mig för att ge till någon annan? För att nu förväntar jag ju dom här passen/timmarna jag har fått även om det är mer än vad mitt kontrakt säger men är det rätt? Får de bara ta bort pass/timmar från mitt schema?

Rådgivarens svar

2022-10-16

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga handlar om arbetsrätt. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i arbetstidslagen, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.

Allmän information

Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.

Att arbeta utöver den tid som anges i sitt anställningsavtal kallas mertid. Mertid bör skiljas från övertid, vilket är den tid som arbetas utöver den ordinarie arbetstiden per vecka. Ordinarie arbetstid per vecka är 40 timmar (se 5 och 7 § arbetstidslagen). Om arbetsgivaren dock anser att det finns särskilda skäl för att dess anställda behöver arbeta mer kan denne också begära deltidsarbetare att arbeta utöver sin arbetstid. Det finns dock riktlinjer för hur många timmar per år detta får göras (se 10 § och 10 a § arbetstidslagen). Alla arbetsgivare som anlitar arbetstagare ska dessutom lämna arbetstagarna besked om ändringar i fråga om den ordinarie arbetstidens och jourtidens förläggning minst två veckor i förväg (12 § arbetstidslagen). Arbetsgivaren får dock meddela mindre än två veckor i förväg om verksamhetens art eller händelser som inte har kunnat förutses ger anledning till det.

När det gäller arbetspass är utgångspunkten att arbetsgivare inte får avboka arbetspass som arbetstagaren godkänt. Om man ser till behovsanställda kan man i dessa fall se det som att ett avtal sluts enligt 1 § avtalslagen och arbetstagaren då har rätt att arbeta och få lön enligt överenskommelse. Annars har arbetstagaren rätt att få ersättning för de avbokade arbetspassen. Arbetsgivaren och arbetstagaren kan dock komma överens om att passet avbokas.

Din situation

Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.

Arbetsgivaren har en tämligen stor möjlighet att fördela arbetet och scheman, men ändringar i schemat måste arbetsgivaren meddela minst två veckor i förväg. Att du fått dessa arbetspass gör att du förväntar dig att du också arbetar dessa passen, och utgångspunkten är att arbetsgivaren inte får avboka pass utan ditt medgivande.

Om man kan applicera behovsanställdas möjligheter, att det kan ses som ytterligare ett avtal är slutet, är svårt att säga. Oavsett förväntar du dig dessa timmar och det kan ses som att ditt arbetsschema är en överenskommelse mellan din chef och dig.

Sammanfattning och rekommendation

Din fråga var om din chef kan boka mer pass än vad din tid i ditt anställningsavtal medger samt om arbetsgivaren kan avboka dina pass hur som helst. Arbetsgivaren kan ändra i arbetsscheman om denne meddelar det två veckor innan, men också i andra fall om det i förväg inte går att förutse behovet. Utgångspunkten är vidare att arbetsgivare inte får avboka pass hur som helst, eftersom du som arbetstagare förväntar dig ersättning av arbetet och planerar din fritid utifrån ditt schema.

Jag rekommenderar dig att höra av dig till fackförbundet ditt företag är bundet till och fråga dem hur läget står till. Möjligtvis framgår det i kollektivavtalet svaren på dina frågor.

Med det hoppas jag att du fått någorlunda mer klarhet i frågan. Om fler frågor uppkommer är du alltid välkommen att höra av dig till oss på Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.