Jag har blivit anmäld för våldtäkt. Blev förhörd och anhållen och släpptes ut efter 15 timmar. Jag nekar till brottet. Borde jag anmäla målsäganden för falsk ingivelse nu direkt? Jag får ju ingen information när jag ringer polisen och har blivit avstängd från mitt jobb så jag vill det ska läggas ner så snabbt som möjligt.
Jag valde att ha förhöret utan advokat för jag antog att det skulle läggas ner direkt.
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.
Jag kommer börja med förklara lite om brottet falsk angivielse som du nämnt i din fråga, och sedan om hur man anmäler brott.
Brottet falsk angivelse
Falsk angivelse och obefogad angivelse regleras i samma paragraf, 15 kap. 6§ Brottsbalk (1962:700) och lyder:
"Angiver man oskyldig till åtal med uppsåt att denne må bliva fäld till ansvar, dömes för falsk angivelse till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader.
Om man icke insåg med hade skälig anledning att anta, att den angivne var oskyldig, dömes för obefogad angivelse till böter eller fängelse i högst sex månader"
Krav för att uppfylla brottet/brotten
Båda dessa brott kräver att personen som anger den andre hade uppsåt, dvs. den som gör handlingen är medveten om att denne anger en oskyldig person. Vidare ska man även ha uppsåt att få denna personen fäld.
Ett annat krav är att angivelsen ska ha givits in till antingen åklagare eller polismyndighet, vilket har gjorts i ditt fall.
Att anmäla brott
Det är genrellt sätt bättre att anmäla ett brott så tidigt så möjligt med tanke på bevisning. Då jag inte har alla förutstättningar i din fråga kan jag inte avgöra vad du borde göra. Men då man blir utsatt för brottslighet ska en anmälan göras. Detta kan man göra antingen genom att gå till polisen eller genom att besöka deras hemsida.
Hoppas du fick svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.