Jag blev skyddsplacerad från min sambo och han hade då min hund. Han lämnade den till en hundvakt nov 2020. I våras begärde jag en handräckning för att jag inte fick tillbaka henne. Dom avslog på grund av att dom inte kan begära att hunden ska lämnas ut då hon bara är hundvakt. Jag äger hunden till 1000% på alla papper. Nu dog X sambon och jag får ändå inte min hund. Måste jag stämma henne i ett småmål för mervärde av hunden eller ska jag begära handräckning igen? Har inga ekonomiska möjligheter att ta till heller. Barnen vill ha sin hund igen.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med dina frågor! I en sån här situation finns det lite olika möjligheter. Jag kommer därför att inleda med att presentera två olika alternativ. Därefter kommer jag att redogöra för hur du kan gå vidare samt mina råd och rekommendationer. Jag kommer att ta upp lagregler ur brottsbalken, BrB, och rättegångsbalken, RB.
Polisanmäla för egenmäktigt förfarande
I juridisk mening är djur egendom. Det betyder att det är ägaren till djuret som har rätt att bestämma över det. Om en person till exempel hindrar ägarens tillgång till egendomen på ett otillåtet sätt, då gör sig personen skyldig till egenmäktigt förfarande, 8 kap. 8 § BrB.
Väcka fullgörelsetalan i domstol
Ett annat alternativ för att få egendom tillbakalämnad är att väcka en fullgörelsetalan i tingsrätten, 13 kap. 1 § RB. Om den som väckt talan vinner blir domen en exekutionstitel. Exekutionstiteln gör sedan att det går att ta hjälp av Kronofogden för att få tillbaka egendomen.
Mina råd och rekommendationer i din situation
Du äger en hund som du vill få tillbaka från hundvakten. Hundvakten vägrar lämna tillbaka den. Utan att veta alla omständigheter kring varför hundvakten inte vill lämna tillbaka hunden är det svårt att säga exakt vilken lösning som är bäst i din situation. Utifrån den information jag har rekommenderar jag i första hand att du försöker prata med hundvakten en gång till. Om det inte hjälper är det en polisanmälan eller stämning som gäller. Jag vill informera om att en ansökan om stämning i ett förenklat tvistemål (småmål) kostar 900 kronor.
Om du känner att du behöver ytterligare hjälp rekommenderar jag att du vänder dig till en av våra erfarna jurister så att de kan titta närmare på omständigheterna i din situation. Du kan boka en tid här.
Hoppas att det här har besvarat dina frågor och att du får tillbaka din hund snart! Om du har några fler frågor är du alltid välkommen att skicka dem till oss!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.