Hej. Jag har en anhörig som fått sitt mobilabonnemang förlängt i 24 månader i en butik (återförsäljare som säljer annat bolags tjänst). Detta har skett exakt på det tidigare förfallodatumet. Min anhöriga har inte besökt butiken på det utsatta datumet, hen är pensionär men har huvudet på skaft. Jag upptäckte detta i samband med att jag skulle byta abonnemang åt honom ca 9 månader senare. Min anhöriga har ej besökt butiken under det påstådda datumet. Jag har fått se avtalet där underskriften inte stämmer överens med hans underskrift (hen har väldigt säregen underskrift som är likadan vid samtliga signeringar), legitimationsnummer (ruta i avtalet) vilken är obligatoriskt är på avtalet tom. Butiken säger att det är för länge sedan avtalet tecknades så de kan inte göra något, att det borde ha upptäckts tidigare (de påstår att mail har skickats). Min känsla är att det både är bedrägeri och urkundsförfalskning. Hur tänker ni? Totalsumman för abonnemanget är 9096kr.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om konsumenträtt och straffrätt. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i lag om konsumentskydd vid automatisk avtalsförlängning, avtalslagen och brottsbalken (BrB), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Automatisk avtalsförlängning
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.
Om ett företag vill förlänga ett avtal automatiskt med en konsument är företaget skyldigt att informera konsumenten om detta (se 3 § lagen om konsumentskydd vid automatisk avtalsförlängning). Påminnelsen ska vara skriftlig och lämnas senast en månad innan avtalets upphörande. Om påminnelse inte ges får konsumenten upphäva avtalet omedelbart.
Lagen gäller dock inte om det finns särskilda regler för uppsägande av avtal eller om konsumenten efter förlängningen kan säga upp avtalet med tre månaders uppsägningstid.
Urkundsförfalskning och bedrägeri
Urkundsförfalskning innebär bl.a. att någon på något sätt anger en annan persons namn eller på annat sätt framställer falsk urkund, om det innebär fara i bevishänseende (14 kap. 1 § BrB). Med "fara i bevishänseende" menas här bl.a. om det innebär fara för förväxling med äkta urkund, en sannolikhet om att förfalskningen kommer till användning vid bevisning och att en sannolikhet att användningen skulle medföra skada eller olägenhet.
Bedrägeri å andra sidan innebär att någon vilseleder någon annan till handling eller underlåtenhet, som innebär vinning för gärningspersonen och skada för den vilseledde (9 kap. 1 § BrB).
Om det resulterar i att ett brott anses begånget kan det sedan spela roll i om avtalet ska bestå.
Avtalslagen
Förfalskning nämns inte som en ogiltighetsgrund i sig i avtalslagen, men det finns en generalklausul i 36 § avtalslagen. I paragrafen sägs att avtalsvillkor får jämkas eller lämnas utan avseende, om villkoret är oskäligt. Oskälighetsbedömningen tar hänsyn till avtalets innehåll, omständigheterna vid avtalets tillkomst, senare inträffade förhållanden och omständigheterna i övrigt. Har villkoret sedan sådan betydelse för avtalet att det inte skäligen kan krävas att avtalet i övrigt skall gälla med oförändrat innehåll, får avtalet jämkas även i annat hänseende eller i sin helhet lämnas utan avseende.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.
Som ovan nämns ska det generellt skickas en påminnelse till dig som konsument senast en månad innan avtalets upphörande, annars får du som konsument omedelbart upphäva avtalet. Om det däremot framgår andra särskilda regler i avtalet.
Gällande urkundsförfalskning och bedrägeri kan det mycket väl vara så att det kan röra sig om urkundsförfalskning. Bedrägeri å andra sidan talar för att de ska ha vilselett din anhörig till underlåtenhet eller handling, vilket jag inte kan se har skett om inte din anhörig varit medveten om någonting. Resultatet av om förlängningen föregåtts av ett brott kan göra att din anhöriga kan häva avtalet. Möjligtvis kan din anhöriga då se till omständigheterna vid avtalets tillkomst (det förlängda avtalet) och hävda att det är oskäligt att det i övrigt ska gälla, då det inte var din anhöriga som skrev avtalet i sådana fall.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var om det i ditt fall kan röra sig om bedrägeri eller urkundsförfalskning samt vad som sker med avtalet i sådana fall. Min första rekommendation är alltid att anmäla till Polisen vid misstanke av brott. Vid urkundsförfalskning kan man i sådana fall se till att en jämförelse görs mellan din anhörigas namnteckning och det på det nu förlängda avtalet. Av vikt vid alla anmälningar av brott är att ni samlar på er så mycket bevisning som möjligt. Kolla därmed efter det eventuella mejlet de påstår att de skickat och be om en kopia av avtalet så att ni kan få till en jämförelse mellan namnteckningarna.
Ni bör vidare informera bolaget om era planer, då bara det kan få dem att backa i sina beslut. Oavsett utfall hos Polisen kan ni söka om stämning för att ogiltigförklara avtalet om ni anser det oskäligt enligt 36 § avtalslagen, om de inte vill hjälpa er vidare med att bli av med avtalet.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.