Enligt vad jag har förstått, har Försäkringskassan skyldighet att informera medborgare när de efterfrågar info: "Försäkringskassan är en svensk förvaltningsmyndighet och hela myndigheten och dess anställda måste följa de bestämmelser som finns i förvaltningslagen (FL). Enligt 4 § FL ska varje myndighet lämna upplysningar, vägledning, råd och annan sådan hjälp till enskilda i frågor som rör myndighetens verksamhetsområde.
Min dotter ringde Försäkringskassans kundtjänst i början av juni för att be om all information när det gäller föräldrapenning vid studier. Hon fick svaret att sgi:n skulle beräknas på hennes tidigare heltidstjänst och att ev extrajobb inte var relevanta alls om de inte genererade högre inkomst än heltidsanställningen. Nu, dagar(timmar) innan hennes förlossning meddelar Försäkringskassan att hon "skulle ha anmält sig hos Arbetsförmedlingen och skrivit in sig på skolan även om hon har förlossningsdag i samband med terminsstart". Försent, får hon veta hur det egentligen står till. Nu har FK för avsikt att sänka hennes sgi på grund av att hon inte anmält sig arbetslös och gått på akassa och inte skrivit in sig för fortsatta studier, utan istället arbetat extra det hon orkat,eftersom FK hävdat att extrajobb inte vara "relevanta". FK hävdar att de "inte vet" vad hon ringde om för kundtjänst har inte antecknat det(!?). FK menar att eftersom de inte har anteckningar om vad som sagts, så kan min dotter inte bevisa att hon fått felaktigt information. FK säger att vi kan överklaga, men erkänner samtidigt,att det inte kommer göra någon skillnad. På regeringens hemsida står: "Försäkringskassans uppdrag i termer av snabb och rättssäker handläggning så att medborgare i rätt tid får det beslut och den ersättning man har rätt till, information till medborgare om skyldigheter och rättigheter, samordning av insatser för att underlätta återgång till arbete samt uppdrag att vara en utredande stabsmyndighet till regeringen."
Min dotter har alltså vänt sig till den myndighet som ansvarar för att få råd och vägledning för att göra rätt, blivit vilseledd, med följd att hon nu förlorar i ersättning. FK hänvisar till att de "inte vet" varför hon ringde och därmed avsäger sig de alla skyldigheter. Rättssäkert, knappast. Är det så Förvaltningslagen fungerar?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din frågeställning! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i den situation du har beskrivit samt även råd till vad du kan göra härnäst.
Precis som du själv har uppmärksammat är Försäkringskassan (FK) en svensk förvaltningsmyndighet, vilket gör att förvaltningslagen (FL) kommer att ligga till grund för svaret nedan, FL 1 §.
Försäkringskassans serviceskyldighet
FK har alltså en serviceskyldighet att lämna vägledning, råd och annan sådan hjälp till en enskild i frågor som rör myndighetens verksamhetsområde. Detta står som du säger i FL 4 § 1 st. I förarbetena till förvaltningslagen (alltså i utredningen som legat till grund för förvaltningslagen och reglerna i den) framgår det att den här serviceskyldigheten bland annat innefattar att myndigheter ska vägleda den enskilda till att på bästa möjliga sätt kunna nå det hon eftersträvar, vilket i det här fallet var information kring vad som gäller för föräldrapenning vid studier. I paragrafen står det även att hjälp ska lämnas i den utsträckning som det är lämpligt, vilket utgör en möjlighet för myndigheten att anpassa sin service till den aktuella arbets- och resurssituationen (se här för mer info). I FL 4 § 2 st. står det att frågor från enskilda ska besvaras så snart som möjligt. Vad som avses med ”så snart som möjligt” framgår av förarbetena (se här), vari det sägs att en myndighet som har fått en fråga av en enskild måste lämna ett svar i någon form och som inte får dröja längre än nödvändigt.
För att koppla det som sagts ovan till den behandling ni har fått från FK, kan alltså konstateras att FK har en skyldighet att lämna upplysningar till er dotter för att hjälpa henne att på bästa möjliga vis uppnå det hon önskar att uppnå, alltså att erhålla information kring vad som gäller vid föräldrapenning vid studier. Det finns som ovan berättats däremot en möjlighet för FK att inte omedelbart behöva ge ett svar på en fråga från en enskild, men svaret måste meddelas så snart som möjligt, FL 4 § 2 st. Av vad du berättar har din dotter varit i kontakt med FK i början av juni och har nu fått svar på hennes fråga, vilket alltså är tre månader senare. Detta medför att svaret utan tvekan har dröjt längre än nödvändigt och därför inte är förenligt med FL 4 §.
Krav på handläggning, anteckning av uppgifter samt kommunikation av uppgifter
I FL 7 § framgår allmänna krav på en myndighets handläggning av ett ärende, vari det sägs att varje ärende ska handläggas så enkelt, snabbt och billigt som möjligt utan att säkerheten eftersätts. En myndighet har även en skyldighet att uttrycka sig på ett lättbegripligt sätt, vilket alltså betyder att FK måste uttrycka sig på ett sätt som gör att din dotter förstår vad som menas, vad hon ska göra och så vidare.
Angående det du berättar om att FK inte har antecknat det som sades under samtalet med din dotter, framgår det av FL 15 § att uppgifter som en myndighet får och som kan ha betydelse för utgången av ett ärende ska antecknas av myndigheten. Denna anteckningsskyldighet sträcker sig mycket långt och innefattar i stort sett alla typer av uppgifter. Här uppkommer dock frågan om det som din dotter har bett om, alltså information kring vad som gäller vid föräldrapenning, kan ha haft betydelse för utgången av ärendet. Eftersom hon verkar ha fått felaktig information vilken hon sedan har följt tyder det mesta på att FK:s misslyckade service har haft betydelse för er dotters handlingssätt vilket har fått ett sänkt sgi som följd. Därmed har FK en skyldighet att anteckna sådana uppgifter som förts under samtalet i juni.
En annan regel i FL med stor betydelse för ärendehandläggning hos en förvaltningsmyndighet är reglerna om kommunikation i FL 16 och 17 §§, i vilka det framgår att uppgifter som har tillförts ett ärende ska kommuniceras ut till den enskilde innan ett ärende får avgöras.
Sammanfattande diskussion och hänvisningar om hur ett beslut ska överklagas enligt FL
Till följd av FK:s bristande information samt handläggning i samband med din dotters ärende hos myndigheten, har hon nu fått ett beslut taget emot henne om att FK sänker hennes sgi. Ett sådant beslut, som har gått emot en enskild, kan överklagas i enlighet med FL 22 § och ska lämnas in till den myndighet som har fattat beslutet, se FL 22–25 §§. För att besvara den fråga du har ställt, har FK alltså på flera punkter handlat i strid med reglerna i förvaltningslagen. Om det skulle vara uppenbart att det beslut som har tagits har fattats på felaktiga grunder, kan FK även genom omprövning ändra sitt eget beslut, se FL 27 §. Sammanfattningsvis har ni därmed alltså helt riktigt ifrågasatt FK:s agerande mot er. Därför råder jag er att i enlighet med FL 22-25 §§ lämna in ett överklagande baserat på det fattade beslutet!
Om ni önskar någon hjälp med att utforma överklagandet rekommenderar jag er om att snarast möjligt kontakta våra duktiga jurister på Familjens jurist, då ett fattat beslut måste överklagas inom tre veckor från att din dotter fick ta del av beslutet. En länk för tidsbokning hittar du HÄR.
Bästa hälsningar och lycka till,
Erik Tyrbo
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.