Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Domstolsbeslut vid byte av barns efternamn

Hej
Jag gifte mig i juni i år och skickade då in ansökan till skatteverket angående efternamnsbyte på mig och min son.
Fick idag reda på att skatteverket inte godkänner min sons efternamnsbyte och att jag måste ha ett domstols beslut på detta. Min sons pappa dog förra året , så jag är ensam vårdnadshavare.
Hur kan det då krävas ett domstols beslut på detta? Är inte jag som vårdnadshavare betrodd till att se till barnets bästa?

Rådgivarens svar

2020-08-21

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

Allmänt om namnbyte

Frågor om namn och namnbyte regleras i lagen om personnamn (LPN). Av 9 § p.2 LPN följer att en person får byta efternamn till ett efternamn som någon av föräldrarna bär. När det gäller barn ska ansökan göras av vårdnadshavaren, eller båda om gemensam vårdnad föreligger. Är barnet över 12 år måste barnet själv samtycka till ändringen. 

Av intresse här är 34 § LPN. Paragrafen stadgar att om barnet bär en förälders efternamn och denne förälder inte är vårdnadshavare finns det två alternativ vid byte av efternamn. Det första är att föräldern som inte är vårdnadshavare samtycker och det andra alternativet är att en domstol fastställer att bytet är förenligt med barnets bästa. Domstolen gör då en bedömning i det konkreta fallet och tar barnets åsikter i beaktning. Hur stor tyngd barnets åsikter har beror på barnets ålder och mognad. Talan om namnbyte enligt 34 § LPN ska väckas hos den tingsrätt i den ort där barnet bor. Om tingsrätten har förklarat att namnbytet är förenligt med barnets bästa ska en ny ansökan göras hos Skatteverket. Bakgrunden till bestämmelsen är att lagstiftaren velat möjliggöra för barn som bor i familjehem att kunna byta till samma efternamn som familjehemsföräldern.

Din situation

Om din son har pappans efternamn är 34 § LPN tillämplig och därför krävs det ett domstolsbeslut. Jag förstår att det är frustrerande men tyvärr är det så läget ser ut. Du som vårdnadshavare är betrodd att se till barnets bästa men just i detta fall måste ni vända er till tingsrätten. Förarbetena till lagen säger inte mycket om bakgrunden till bestämmelsen, bara att den ska möjliggöra för byte till familjehemsefternamn. Det är inte aktuellt i ert fall men paragrafen är ändå tillämplig på er och det är därför ni fick avslag från Skatteverket.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Har du ytterligare funderingar eller behöver vidare hjälp i ditt ärende är du varmt välkommen att kontakta en jurist på Familjens Jurist.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.