Min arbetsgivare tog in mig och fyra andra kollegor på enskilda möten. På mötet visade arbetsgivaren statistik på hur mycket vi varit sjuka och hur mycket vi vabbat. Därefter förklarade arbetsgivaren hur mycket det kostade att ha en anställd och hur mycket det kostade när någon var sjuk. Arbetsgivaren sa att företaget hade gått i förlust och att någon förändring i företaget krävdes.
På mötet fick jag ett erbjudande att jobba varannan helg och sedan vara ledig två dagar mitt i veckan den veckan jag har mitt barn. De andra tre kollegorna fick också samma erbjudande.
Jag frågade om jag kunde tacka nej till erbjudandet. Arbetsgivaren meddelade att i så fall måste jag säga upp mig, eftersom arbetsgivaren har rätt att ändra schema med 14 dagars framförhållning.
Min fråga är om inte detta är diskriminering? Det är bara vi som har rätt att vabba som behöver jobba varannan helg medan de andra anställda får ha sitt gamla schema.
Tack för att du vänder dig till Familjens Jurist med din fråga. Jag kommer först göra en allmän redogörelse av de relevanta rättsreglerna. Sedan kommer jag tillämpa reglerna på ditt fall och slutligen ge dig en rekommendation på vad du kan göra i nästa steg.
Diskrimineringsreglerna
Som huvudregel har arbetsgivaren stor befogenhet att exempelvis bestämma arbetstider och leda och fördela arbetet. Det kallas även § 32-befogenheterna.
Eftersom du har varit hemma med sjukt barn så blir dock Föräldraledighetslagen tillämplig. I 16 § Föräldraledighetslagen står det att en arbetsgivare inte får missgynna en arbetstagare när arbetsgivaren leder och fördelar arbetet om det har samband med föräldraledigheten. Diskriminering av föräldralediga innebär att du som är, ska vara eller har varit föräldraledig har rätt att inte bli ”missgynnad” av din arbetsgivare. "Missgynnad" innebär att du i samband med föräldraledighet blir orättvist behandlad när det gäller frågor som arbetsuppgifter eller arbetsvillkor. I din fråga skrev du att du har vabbat, vilket innebär att du har tagit ut tillfällig föräldrapenning i samband med att du är ledig för att vårda ditt sjuka barn. Din arbetsgivare har alltså som huvudregel inte rätt att ändra ditt schema på grund av att du har varit hemma med sjukt barn tidigare.
Din arbetsgivare har också ändrat ditt schema på grund av att du själv varit sjuk. Föräldraledighetslagen är dock tillämplig även fast det finns flera skäl till den orättvisa behandlingen. Det räcker att ett av skälen är föräldraledigheten.
Undantag från diskrimineringsreglerna
Det finns dock ett undantag till regeln. Undantaget är om missgynnandet är en "nödvändig följd" av ledigheten. Med "nödvändig följd" menas att det är oundvikligt att behandla den som varit ledig på ett annat sätt. Det kan vara exempelvis en arbetstagare som är helt ledig inte får lön från arbetsgivaren under tiden han eller hon är borta från arbetet. Att företaget gått med förlust är enligt mig inte någon sådan situation. Arbetsgivaren kan alltså inte använda sig av undantaget i ditt fall.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis kan sägas att arbetsgivaren som huvudregel har en viss befogenhet att bestämma arbetstiderna. Dock finns det undantag från de befogenheterna när en arbetstagare diskrimineras på grund av sin föräldraledighet. Eftersom det bara är ni som har barn och som har vabbat som har fått ändrade arbetstider så har ni diskriminerats på grund av er föräldraledighet.
Rekommendation
Min rekommendation är att du först pratar med din arbetsgivare igen. Om det inte hjälper finns det möjlighet att begära skadestånd av arbetsgivaren för den kränkning du har upplevt i samband med diskrimineringen. Om du vill få hjälp med en bedömning i ditt fall rekommenderar jag att boka tid med en av våra jurister.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.