Jag undrar vad som är definitionen för en omparkering den i bemärkelsen att en ny parkering äger rum efter det att tidsbegränsningen, enligt föreskrift, uppnåtts för den närmast föregående parkeringen. Antag t ex att det är tillåtet att parkera 30 minuter på en viss gata; hur långt måste bilen rulla för att få 30 nya minuter? Trafikkontoret svarar: "Du ska ge chans att någon annan bilist behöver platsen, så ett varv runt kvarteret är okej. Då har du lämnat parkeringen och sedan om den är ledig kunna parkera igen i 30 minuter." Finns det någon mer exakt definition - t ex något prejudikat - än "ett varv runt kvarteret"?
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!
Omparkering
Till att börja med så utgår jag från att det gäller parkering i samma parkeringsruta. Det torde annars räcka att byta parkeringsruta inom samma parkeringsplats för att det ska räknas som en ny parkering. Det stämmer också väl överens med Trafikkontorets svar, eftersom att man då inte fråntar någon annan chansen att parkera (det finns ju fortfarande en plats ledig, bara på en annan ruta).
Vad gäller omparkering finns det inget prejudikat, och inte heller någon annan vägledning. Åtminstone inte vad jag kan finna. Jag har också svårt att se att det i ett domskäl eller ett förarbete skulle uttalas mer exakta definitioner än av det slag som Trafikkontoret har tillhandahållit dig. Det är sällan som juridiken i den här typen av sammanhang fastställer att en bil, för att kunna kvalificera för en omparkering, måste färdas viss distans eller under viss tid.
Som jag ser det har du fått ett så konkret svar från Trafikkontoret som man kan önska i den här typen av frågor. Ett varv runt kvarteret är ett tydligt riktmärke. Jag kan tyvärr inte ge dig ett bättre svar än så.
Om du har ytterligare funderingar, kring detta eller något annat, så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.
Med vänlig hälsning,
Helmer
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.