Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Bristande kontakt från myndigheter efter rattfylleri

Hej
I mars kör en person påverkad av alkohol in i en villaträdgård. Polis tillkallas av vittnen och personen får följa med till polisstationen för blodprov. På polisstationen anser man att personen är tillräckligt nykter att hålla förhör med, så personen blir förhörd och får skriva under sin namnteckning på ett papper med handskrivna anteckningar från förhöret.
Polisen väljer att inte ta personens körkort utan släpper personen och säger att han inte får köra på 24 timmar. Det har nu gått 5 månader sedan den inträffade händelsen och inga papper har kommit hem från vare sig polis eller Transportstyrelsen. Personen har inte kört sin bil sedan händelsen, men nu börjar vi tveka om det faktiskt är så att han får köra sin bil fram tills Transportstyrelsen har tagit ett beslut om att återkalla körkortet? När händelsen inträffade hade personen fortfarande prövotid på sitt körkort. Varför omhändertogs inte hans kort och skickades till Transportstyrelsen? Som jag läst att polisen ska göra vid rattfylleri/grovt rattfylleri. En polis vi känner har gjort en slagning på personen i polisregistret och där står bara att "beslut ej taget". Körkortet är alltså fortfarande giltigt. Personen vet ej heller sin promillehalt, antingen blev han inte informerad om den eller så kommer han inte ihåg. Vad är det som gäller? Varför väljer polisen att inte ta körkortet på plats? Det bevisades ju att personen druckit alkohol när blåskontroll gjordes. I en kort beskrivning från polisen som kom hem i samband med försäkringspapper så står det misstanke om eftersupning, därför tog man med personen till polishuset. Tacksam för svar vad som gäller.
Mvh

Rådgivarens svar

2018-09-01

Hej,

Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

Vad sker efter ett rapporterat rattfylleri?
Efter att någon rapporteras för rattfylleri till Transportstyrelsen startar två olika juridiska processer. Dels den straffrättsliga (hos polis och domstol) och dels den körkortsadministrativa (hos Transportstyrelsen). Rattfylleri leder nästan uteslutande alltid till att körkortet återkallas, men det behöver inte nödvändigtvis alltid ske. I enlighet med 5 kap. 1 § körkortslagen (KörkL) kan ett körkortsingripande ske genom återkallelse av körkort, genom varning eller genom att körkortsinnehavaren förenas med villkor om alkolås. Vid halter så som 0,2-0,3 promille (0,10-0,15 milligram per liter luft) finns möjlighet till att få en varning istället för att körkortet återkallas.

Om någon har begått ett brott som uppräknas i 5 kap. 3 § 1 p. KörkL (bland annat rattfylleri) innebär det att körkortsingripande som följer därefter föranleds av en brottslig gärning (rattfylleriet). I enlighet med 5 kap. 1 § 2 st. KörkL ska ett sådant körkortsingripande grunda sig på en lagakraftvunnen dom, ett godkänt strafföreläggande, ett godkänt föreläggande om ordningsbot eller ett beslut om åtalsunderlåtelse eller motsvarande bestämmelse i någon annan lag. Med andra ord dras körkortet in endast om det föreligger en brottsmisstanke som resulterat i exempelvis en dom eller ett strafföreläggande.

Varför har inte någon myndighet hört av sig?
Anledningen till att polisen eller Transportstyrelsen inte har hört av sig kan jag tyvärr inte svara på. Det kan dels bero på att händelsen inte föranlett en brottsmisstanke och att det därför inte finns ett beslut från polisens sida om exempelvis ett strafföreläggande, som i sin tur kan läggas till grund för Transportstyrelsens körkortsingripande.

Det kan även eventuellt bero på att personen i fråga fick en varning, men att han möjligtvis inte uppfattat detta korrekt. Varningen ska i det enskilda fallet ha ansetts vara en tillräcklig åtgärd. Generellt sett ges inte varningar vid rattfylleri, men det förekommer dock. Alkoholhalten ska då vara relativt låg (ca 0,5 promille/0,25 milligram per liter i utandningsluften), se 5 kap. 9 § KörkL.

Det kan även vara så simpelt som att ärendet helt enkelt hamnat på hög hos polisen, vilket i sin tur resulterat i att det inte fattats något beslut som kan ligga till underlag för Transportstyrelsens beslutsfattande.

Min rekommendation är att den berörda personen ringer till både Polismyndigheten och Transportstyrelsen och frågar kring statusen på ärendet samt begär ut samtliga tillgängliga handlingar. Hos polisen kan exempelvis en brottsrapport begäras ut, vari det står statusen för en eventuell brottsmisstanke. Det är svårt för mig att ge ett direkt svar när jag inte vet vad som sagts av polisen eller Transportstyrelsen. Kontakta därför dem båda. I det fall att körkortet förväntas dras in, fråga då även om han inte ska köra till dess att beslutet fattats.

Med vänlig hälsning,
Beatrice

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.