Om jag blev våldtagen av en person, kan jag då berätta för hens föräldrar utan att vara rädd för att bli anmäld för förtal/grovt förtal? Och isåfall finns det risk att jag fälls för detta om de är de enda jag har berättat det för, förutom läkare och psykolog? Spelar det någon roll om det skulle vara skriftligt eller muntligt?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer börja med att allmänt redogöra för regleringen för att sedan applicera dessa på ditt fall.
Förtalsbrottet
Brottet förtal regleras i brottsbalken (BrB), närmare bestämt i 5 kap. 1 § BrB. Där anges vissa förutsättningar som måste vara uppfyllda för att brottet ska bli aktuellt. För att dömas för förtal krävs det att man pekar ut någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller att man lämnar uppgifter som är ägnad att utsätta personen för andras missaktning. Den som pekas ut måste vara en levande person och det krävs att uppgifterna sprids till någon utomstående. Det krävs generellt att en relativt bred grupp nås av informationen, det räcker vanligtvis inte att uppgiften sprids till en mindre sluten krets. Uppgiften som sprids ska dessutom vara av nedsättande beskaffenhet. Det ska vara en uppgift och inte ett värdeomdöme, men däremot behöver uppgiften inte vara nedsättande enligt den allmänna uppfattningen i samhället.
Det finns ett undantag från denna regel i 5 kap. 1 § andra stycket BrB. Där anges det att om man är skyldig att uttala sig eller om det med hänsyn till omständigheterna var försvarligt att lämna uppgift i saken så ska man inte dömas för förtal. Inte heller ska man dömas för förtal om uppgiften är sann eller om man har skälig grund för att lämna den.
Vad gäller i ditt fall?
Det är svårt för mig att säga om din situation ses som förtal, det är upp till domstolen att avgöra. Väljer du att berätta för din förövares föräldrar så sprider du visserligen uppgiften till två utomstående, men om du bara säger det till dem så är det troligtvis inte att räkna som den spridning som krävs för att förtal ska bli aktuellt. Om undantaget i andra stycket är uppfyllt kan du inte heller dömas för förtal om du sprider uppgiften, exempelvis om den är sann. Men viktigt att tänka på är att ingen är dömd förrän domstolen har avkunnat en fällande dom, vilket innebär att det är domstolen som avgör om personen som utsatt dig för detta ska dömas för våldtäkt eller inte. Att framställa personen du anser har våldtagit dig som en brottsling innan hen har blivit dömd är därför inte att föredra.
Avseende att du har berättat för läkare och psykolog kommer det troligtvis inte ses som förtal. Du har skälig anledning att berätta för dem för att få adekvat vård, och därför är undantaget i andra stycket tillämpligt.
Men som sagt, att berätta för enbart dennes föräldrar bör inte heller uppfylla kravet för att det ska anses vara förtal. Berättar du det för flera personer innan personen har blivit dömd kan det dock leda till förtal. Kom ihåg att i slutändan är det som sagt domstolens uppgift att avgöra. Det är flera faktorer som spelar in, som varierar mellan olika fall.
Sammanfattning
Att berätta om denna händelse för personens föräldrar är troligtvis inte förtal, men det är inget jag kan garantera då det är domstolen som avgör det. Berättar du det för fler personer är det dock mer troligt att det räknas som förtal, förutsatt att personen inte är dömd. Att du har berättat för psykolog och läkare kommer troligtvis inte innebära förtal med tanke på att du har skälig anledning att berätta för dem för att få adekvat vård.
Hoppas du fick svar på din fråga! Har du ytterligare juridiska frågor är du välkommen att kontakta Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.