Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Behöver jag betala min sambos skulder?

Jag och min sambo bor tillsammans men har egna ekonomier dvs vi delar på hyran,mat,el m.m men resten är vårat eget. Nu visar det sig att hon har en stor skuld och då undrar jag om jag måste vara med och betala hennes skuld eftersom vi är sambo. Skulden har hon skaffat själv utan att jag visste något om det. Om kronofogden eller ombudet måste göra ett stort avdrag på hennes lön och pengarna inte räcker till måste jag då bidra till hennes skuld?

Rådgivarens svar

2021-10-22

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Jag tolkar omständigheterna i din fråga som att den gäller om, och i vilken utsträckning, en sambo svarar för den andres skulder. För att besvara frågan kommer jag att redogöra för lagrum som blir tillämpliga och en rekommendation utifrån din situation.

Kort om samboförhållande

Bestämmelser om samboförhållande regleras i sambolagen (SamboL). Man klassas som sambos enligt 1 § SamboL om man stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll. Vad som menas med gemensamt hushåll är att man har gemensam ekonomi eller ett ekonomiskt samarbete som gör att man kan säga att det rör sig om en hushållsgemenskap. I 3 § SamboL framgår vad som utgör samboegendom. Bestämmelsen föreskriver att bostad och bohag som har förvärvats för gemensam användning. Vad som har förvärvats innan man blev sambos räknas därför normalt inte in i samboegendomen.

Svarar sambos för varandras skulder?

I samboförhållanden svarar vardera sambon för sina egna tillgångar och skulder. Samboförhållandet som sådant ger alltså ingen rätt till den andre sambons tillgångar. Det är endast vid en eventuell bodelning som gemensam bostad och bohag kan bli föremål för en likadelning mellan samborna, enligt 8 § sambolagen. En sådan bodelning sker endast om någon av samborna begär det. Samborna kan enligt 9 § sambolagen avtala om att viss egendom inte ska ingå i en sådan bodelning (s.k. samboavtal). 

Hur påverkas sambon av partners löneutmätning?

Det som kan ske om en person inte kan betala sina skulder är att kronofogdemyndigheten utför en utmätning hos gäldenären (den skuldsatte). Utmätning innebär att kronofogdemyndigheten tar egendom som gäldenären äger i anspråk för att betala skulderna. Utmätning regleras i utsökningsbalken (UB)

Som ovan nämnt så svarar vardera sambo för sina egna skulder. Däremot blir det relevant vid beräkningen av det utmätningsbara beloppet om gäldenären är sambo eller ej. Det är endast den del av inkomsten som gäldenären inte behöver för sitt och familjens underhåll som får tas i anspråk genom löneutmätning (7 kap. 4 § UB). Kortfattat innebär det att man vid uträkning av beloppet vid löneutmätning åsidosätter ett belopp (kallat förbehållsbelopp) som gäldenären behöver för att försörja hushållet. Vid beräkningen av förbehållsbeloppet tar man hänsyn till sambons inkomster och utgifter.

Utmätning av egendom

Utmätning av en gäldenärs egendom regleras i 4 kap. UB. När en utmätning sker är det gäldenärens egendom som får utmätas, enligt 4 kap. 17 § UB. Den sambo som inte är skuldsatt ska inte behöva betala eller få egendom utmätt på grund av den andra sambons skulder. 

För att avgöra vilken egendom som tillhör den betalningsskyldige finns vissa presumtionsregler. Allt som gäldenären har i sin besittning förutsätts tillhöra gäldenären, enligt 4 kap. 18 § UB. Om det är sambon ägare egendomen, men som gäldenären har i sin besittning, måste sambon göra en invändning och visa att denne är den rätta ägaren genom exempelvis kvitto eller liknande.

Det är dock vanligt att sambor har gemensam besittning över viss egendom. Gäldenären kommer att anses vara ägare till sådan egendom om det inte görs sannolikt att samborna samäger egendomen eller att det inte framgår att egendomen tillhör någon annan, enligt 4 kap. 19 § UB. Detta innebär att all egendom som finns i sambornas gemensamma bostad och som inte kan bevisas tillhöra någon annan ska anses tillhöra gäldenären och kan således utmätas för dennes skuld.

Sammanfattning och din situation

En viktig utgångspunkt är att var och en svarar för sina egna skulder i ett samboförhållande. Däremot kan du påverkas om det exempelvis sker en löneutmätning eller utmätning av sambons egendom. Vid löneutmätning blir samboskapet relevant vid beräkningen av det utmätningsbara beloppet, och vid utmätning av egendom kan du behöva visa att du äger egendomen så att den inte blir föremål för utmätning.

Om jag har tolkat omständigheterna rätt i din fråga så är det enkla svaret är nej, du kommer inte behöva vara med och betala din sambos skuld. Det är endast den som ådragit sig skulderna som betalar för dem. Du behöver heller inte bidra till skulden vid en eventuell löneutmätning. Däremot kommer ert gemensamma hushålls utgifter och inkomster ligga till grund för en eventuell beräkning av förbehållsbeloppet. Om det sker en utmätning av din sambos egendom kan du behöva visa att du är ägare till egendomen för att den inte ska utmätas.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Om du har fler frågor eller funderingar är min rekommendation att du kontaktar en jurist. På Familjens Jurist finns många kunniga och erfarna jurister inom det här området. Här kan du boka ett personligt möte med en jurist som hjälper dig vidare i ärendet. Här kan du även läsa mer om samboförhållande ur ett juridiskt perspektiv.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.