Hej!
Jag funderar lite över arbetstidslagen. Vi arbetar var sjätte helg, har ej schemalagda röddagar utan kan bara bli utbeordrad en dag före. Vi har ej arbetstidsförkortning fastän vi arbetar helg. Vi har ej schemalagda veckovilor utan får reda på vilken dag man är ledig fem minuter innan man går hem. Nu har det blivit att vi kan mista även veckovilodagarna. Min chef vill att man kommer in och arbetar ändå. Han berättade på vårt senaste möte att han hade lusläst lagen och att han kan beordra ut oss hur ofta han vill, det fanns inga gränser. Vi kunde i princip arbeta hur många dagar i följd som helst. Dubbla pass på 16 timmar och börja arbetet kl 6.00 dagen efter ändå. Det händer redan nu. Ingen vågar säga emot. Vi har haft möte med facket men de kan inget göra säger de. Är detta rätt. Får man göra på detta sätt.? Man måste väl kunna planera sin fritid. Som det är nu vet vi aldrig från dag till dag.
Hej!
Jag kommer att svara på din fråga utifrån arbetstidslagen (förkortas ATL) då det av din fråga inte framgår vilket kollektivavtal ni tillämpar eller inom vilken bransch du jobbar. Det finns en rad olika kollektivavtal som reglerar din fråga varför det är svårt att ge ett helt rättvist svar utan att veta var du arbetar.
Allmänt
Arbetsveckan för en heltidsanställd är normalt 40 timmar (5 § ATL). Minst två veckor i förväg ska besked i fråga om ordinarie arbetstid lämnas om inte verksamhetens art eller händelser kräver att kortare besked ska kan lämnas (12 § ATL).
Gällande ditt ordinarie schema ska alltså din chef lämna besked senast två veckor i förväg. Antingen kan det vara så att särskilda skäl kräver att ni får schemat senare eller så är det inbeodring eller övertid som gör at ni inte kan få schemat tidigare. Ditt fackförbund bör vara inkopplade för att se över denna situation.
Dygnsvila enligt arbetstidslagen
Varje arbetstagare ska tillförsäkras en sammanhängande dygnsvila om minst 11 timmar. Dygnsvilan räknas per 24-timmarsperiod och måste inte räknas mellan arbetspassen (13 § ATL). Utgår man ifrån denna lagstiftning kan man alltså vara tvungen att jobba 26 timmar på raken utan att bryta mot reglerna om dygnsvila. Förlägger man 11 timmars vila i början av den ena 24-timmarsperioden, och sedan lägger nästa vila i slutet av den andra 24-timmarsperiod, kan man rent teoretiskt arbeta 26 timmar i sträck utan att det går emot arbetstidslagen.
Veckovila enligt arbetstidslagen
Förutom dygnsvilan, har man även rätt till en veckovila. Veckovilan innebär en rätt till 36 timmars sammanhängande ledighet under varje period på sju dagar (14 § ATL). Detta innebär alltså att veckovilan ska vara minst 36 timmar någon gång under en sjudagarsperiod. Det medför att man kan lägga ihop två perioder och ta den ena veckovilan i början av period ett och den andra veckovilan i början av andra perioden.
Arbetsmiljö
Även om en viss arbetstidsförläggning är tillåten enligt arbetstidslagen kan det dock fortfarande vara olämpligt ur arbetsmiljölagstiftning. Arbetsgivaren är skyldiga att se till att arbetsmiljön är så bra som möjligt. Lagens ändamål är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt att uppnå en god arbetsmiljö.
Råd och sammanfattning
Som jag förstår det är ditt fackförbund redan inkopplade på ärendet men ni bör fortsätta föra diskussionen gällande arbetstid och schemaläggning med arbetsgivaren samt hur detta påverkar er arbetsmiljö. Det verkar som att ni har en ohållbar situation på arbetsplatsen vilket fackförbundet behöver hjälpa er med. Det är de som kan föra en process mot arbetsgivaren och har bäst koll på vilket kollektivavtal som ska tillämpas.
Med vänliga hälsningar,
Helena Piccolini Danielsson
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.