Hej!
På min arbetsplats har det införts en "närståendepolicy" som handlar om att två som är släkt med varandra inte kan få jobb inom samma företag.
Är detta lagligt? Speciellt märkligt är det att en yrkesgrupp på arbetsplatsen är undantagen denna policy.
Tillhör man alltså en yrkesgrupp och är t.ex gift/sambo med någon som är undantagen policyn, så blir det problem för den ena parten, men är två inom den aktuella yrkesgruppen gifta/sambo, så är det ok...
Hur stor frihet har ledningen att fatta sådan beslut?
Hej och tack för att du valt att vända dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.
Får arbetsgivaren vägra att anställa närstående till redan anställda?
Som huvudregel gäller avtalsfrihet i svensk rätt, så även i arbetsrätten. Det är alltså upp till arbetsgivaren själv att bestämma vem den ska anställa. Det finns dock förbud mot diskriminering i arbetslivet, vilket är stadgat i diskrimineringslagen (DL). Arbetsgivare får inte missgynna en arbetssökande med anledning av t.ex. kön, religion eller funktionsnedsättning. För att diskriminering ska anses föreligga måste missgynnandet bero på någon av diskrimineringsgrunderna som tas upp i 1 kap 4 § första stycket DL. Släktskap eller andra nära relationer med redan anställda, utgör inte någon sådan diskrimineringsgrund. Diskriminering föreligger därför inte och företagets policy att inte anställa närstående till redan anställda bör därför vara juridiskt acceptabel.
Ifall det rör redan anställda arbetstagare
Om det däremot skulle röra sig om två personer som redan är anställda på företaget som inleder en relation eller visar sig vara släkt med varandra är det inte säkert att arbetsgivaren får t.ex. säga upp någon av de anställda på den grunden även om det skulle strida mot företagets policy. Enligt 7 § lagen om anställningsskydd ska uppsägning från arbetsgivarens sida vara sakligt grundad. Det går att diskutera om det utgör en saklig grund att bryta mot en närståendepolicy, det skulle i så fall behöva göras en bedömning av omständigheterna i det enskilda fallet. I första hand bör arbetsgivaren försöka omplacera arbetstagaren.
Har du fler frågor eller funderingar är det bara att återkomma så ska vi försöka besvara dem.
Hälsningar,
Henrik
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.