Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Arbetsgivaren betalar inte ut hela min lön

Hej. Fick för låg ingångslön när jag började jobba åt Skövde kommun. Facket hjälpte mig efter några år så jag fick retroaktivt.Har en BA anställning kommun betalar bara 20% arbetsf resten på en halvtid tjänst. Facket säger att jag ska ha tvåtusen mer i månaden min lön är alldeles för låg. Har pratat med HR på kommunen. Jag frågade honom om det finns pengar att ordna till min lön. ja svarade han. När facket frågade samma sak svarade han att det inte finns pengar? Min lön har släpat efter sen 2010 ingen hjälp får jag. Vad ska jag göra vilka rättigheter har Jag? Vad är det som gäller egentligen. Jag aldrig ett riktigt svar.

Rådgivarens svar

2019-06-13

Hej,

Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer jag redogöra för dina rättigheter som du har när det är fastställt att du har fått för lite lön.

Vilka rättigheter du har

Enligt din fråga skriver du att din arbetsgivare har betalat ut för lite lön. Även om du inte vill frånträda din anställning så har du en rättighet att göra detta om din arbetsgivare försummar sin skyldighet att betala ut rätt lön till dig. Detta förfarande är ett allvarligt åsidosättande av arbetsgivarens åligganden mot dig som arbetstagare (4 § 3 st. Lag (1982:80) om anställningsskydd).

Utöver rättigheten att frånträda din anställning kan du välja att stanna kvar på arbetsplatsen men att försöka få betalt för skulden. Till att börja med bör du prata med din arbetsgivare, vilket du beskriver att du gjort. Om ingen rättelse sker bör du prata med din arbetstagarorganisation (facket), som kan vägleda dig hur du ska gå vidare. Om ingen rättelse sker trots detta kan du ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten för att få din uteblivna lön bekräftad som en skuld.

Hur går en ansökan hos Kronofogdemyndigheten till?

Enligt 2 § lag (1990:746) om betalningsföreläggande och handräckning kan du ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten under förutsättning att förfallodatumet har passerat, skulden avser pengar och att förlikning om saken är tillåtet (det vill säga att ni kan komma överens om att lösa detta på egen hand). Utifrån förutsättningarna i din fråga är dessa krav uppfyllda. Efter att du skickat in en ansökan kommer Kronofogdemyndigheten att skicka ett kravbrev till den som har en skuld till dig, det vill säga arbetsgivaren. Bestrider arbetsgivaren din ansökan om betalningsföreläggande kommer Kronofogdemyndigheten, på din begäran, att överlämna ärendet till domstol. För att kunna bevisa skulden och vinna framgång med ditt anspråk bör du ha lönespecifikationer och/eller ett anställningsavtal att hänvisa till.
Här kan du lämna in en ansökan om betalningföreläggande till Kronofogdemyndigheten.

Omständigheter som kan ha betydelse

Utifrån frågan finns inga tecken som tyder på att arbetsgivaren har en motfordran på dig. En motfordran kan exempelvis handla om att arbetsgivaren anser att du som arbetstagare bör stå för kostnader som du vållat i tjänsten. Under förutsättning att en motfordran finns, gäller andra regler.

Sammanfattning

Under förutsättning att du har pratat med både din arbetsgivare och din arbetstagarorganisation kan en ansökan om betalningsföreläggande vara att rekommendera för att driva in skulden. Detta gäller under förutsättningarna att förfallodatumet har passerat, skulden avser pengar och att förlikning om saken är tillåtet. Ansökan om betalningsföreläggande kan du göra via Kronofogdemyndighetens hemsida. Länk finns HÄR. 

 

Hoppas svaret har varit till hjälp för dig. Om du har fler frågor är du mer än välkommen att kontakta någon av våra jurister som kan hjälpa dig vidare. Det kan du göra HÄR.

 

Med vänlig hälsning,

 

Fråga Juristen 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.