Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Arbetsersättning utan avtal

Jag har ev. tvist med uppdragsanställd. Han har innan uppdraget (Han anställdes med 1 dags varsel pga av sjukdom, han kontaktade oss och erbjöd sina tjänster) ej tagit upp fråga om lön, bett att få se kontrakt eller skrivit under kontrakt. Pga missförstånd mellan mig och min kollega togs lönefrågan ej upp från vårat håll heller. Han utförde jobbet och en månad senare återkopplade han och krävde 3 ggr så mycket i lön som vi budgeterat för. Vi sa nej och sa vilken summa han kunde fakturera (denna konversation finns bevarad i mail). Med denna vetskap fakturerade han ändå det högre beloppet. Då jag var bortrest, hann jag ej bestrida fakturan i tid (inom 8 dagar). Jag har bestridit samtliga påminnelser sedan dess. Lagligt sett, om detta går till domstol, kan han kräva det högre beloppet? Väger det faktum att jag bestred fakturan 2 dagar försent tyngre än avsaknaden av påskrivet kontrakt och att han fakturerat en summa vi ej godkänt? Inget muntligt avtal finns heller. Vidare, fakturan utfördes för tre år sedan. Vi båda har enskild firma. Tacksam för svar.

Rådgivarens svar

2018-10-19

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.

Avtalsbundenhet

I Sverige råder avtalsfrihet, om än med några inskränkningar. Det går att bindas både genom skriftliga och muntliga avtal, men också genom konkludent handlande. Enkelt förklarat kan man säga att avtal genom konkludent handlande uppstår om två parter agerar som om det fanns ett avtal, trots att det “egentligen” inte gjorde det. Om en person låter en annan person utföra arbete har dessa ingått ett avtal genom konkludent handlande. Den första personen (“arbetsgivaren”) är därför skyldig att ersätta den andra personen (“arbetstagaren”) för det utförda arbetet, trots att de “egentligen” aldrig ingick något sådant avtal.

Problemet med avtal genom konkludent handlande är att det är svårt att fastställa vad parterna har avtalat, det har ju nämligen inte bestämts några villkor för avtalet. Det är exempelvis svårt att fastställa ersättning för arbete som har utförts. Jag har endast funnit avgöranden i domstol där parterna har varit överens om ersättningen, men inte om den ska betalas ut. I de fall där parterna är överens om att det ska betalas ut ersättning, men inte hur mycket, torde domstolen dock göra en skälighetsbedömning, med utgångspunkt i vad som är sedvanligt inom branschen o.s.v.

Betalningsföreläggande

När en faktura förfaller har borgenären rätt att vända sig till Kronofogdemyndigheten (KFM) för att få hjälp att driva in betalning. KFM har ett antal åtgärder till sitt förfogande, bl.a. betalningsföreläggande. Reglerna om dessa och själva processen hos KFM återfinns i lag om betalningsföreläggande och handräckning. Processen går till som följer (i de avseenden som berör er):

  1. Fordran förfaller (tiden för betalning går ut)
  2. Sökanden (arbetstagaren) ansöker om betalningsföreläggande hos KFM
  3. KFM delger svaranden (er) och förelägger denne att yttra sig
  4. Svaranden bestrider ansökan helt, delvis eller inte alls
  5. Om svaranden har bestridit ansökan underrättas sökanden
  6. Om sökanden vidhåller sitt yrkande kan denne begära att målet överlämnas till tingsrätt

Det är alltså möjligt att endast bestrida en del av ansökan, exempelvis beloppet, samtidigt som man erkänner betalningsskyldighet. I sådana fall kan det finnas en poäng i att betala sin motpart det som man själv anser skäligt, men bestrida överskjutande belopp, om inte annat för att motparten i vissa fall inte är lika benägen att kräva in resterande belopp.

Preskription

Preskription regleras i preskriptionslagen. Preskription innebär att en borgenär inte har rätt att få betalt för en fordran, därför att det har gått för lång tid sedan fordran tillkom. Preskription för er typ av fordran är tio år. Preskriptionen avbryts (och man räknar på nytt) varje gång gäldenären får ett skriftligt krav från borgenären.

Rekommendation

Att bestrida en faktura för sent har inga rättsliga konsekvenser vad jag vet. Ni har bestritt fakturan och nu är det upp till motparten att föra processen vidare, troligen med hjälp av KFM. Det faktum att ni (om jag har förstått det rätt) har skickat påminnelser och bestridanden fram och tillbaka i tre år tyder på att er motpart inte verkar vara intresserad av att föra någon talan. Enligt Konsumentverket är ni inte skyldig att bestrida påminnelser, det räcker med att bestrida den ursprungliga fakturan. Däremot måste ni bestrida en faktura från inkasso, ifall er motpart vänder sig dit. Likaså måste ni bestrida ifall motparten ansöker om betalningsföreläggande hos KFM.

Då ni i en eventuell process skulle vara tvungen att betala ersättning för utfört arbete så rekommenderar jag att ni betalar det som ni själva har meddelat er motpart att ni anser arbetet vara värt. Det kan finnas processrättsliga konsekvenser av att inte betala en summa som man själv erkänner att man är skyldig någon, exempelvis att man är tvungen att ersätta viss del av motpartens kostnader för att kräva in ersättningen. Beroende på hur mycket pengar det rör sig om kan det, ifall er motpart för tvisten vidare till domstol, vara lönt att ta kontakt med en jurist. Ni hittar mer information om våra tjänster HÄR.

Jag hoppas att jag har gett er klarhet i reglerna kring konkludenta avtal och processen hos KFM. Är det något mer ni undrar eller om jag har förklarat någonting otydligt så är det bara att ställa en ny fråga. I övrigt önskar jag er lycka till med bestridandet av fakturan.

Med vänlig hälsning,
Helmer

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.