Hej! Jag har nyligen blivit timanställd hos en klinik som erbjuder estetiska injektionsbehandlingar. Har jobbat där kanske totalt 10ggr under en månad. Har under min anställning inte fått utöva några behandlingar själv utan mest auskulterat/tittat på. Avtalet förbinder mig från att utföra injektionsbehandlingar i en annan klinik ytterligare 6mån efter uppsägningstiden 6mån d.v.s konkurrensklausul.
Nu till problemet, jag har blivit erbjuden en anställning hos en annan klinik där jag kommer behöva utföra injektionsbehandlingar- där lönen är mycket högre. Jag har sagt upp mig från jobbet och vill jättegärna skriva på avtalet hos nya kliniken. Vad kan konsekvenserna bli om jag börjar jobba hos andra kliniken? Tack på förhand!
Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Jag förstår din situation som följande:
Du har en anställning med en konkurrensklausul som hindrar dig från att utföra injektionsbehandlingar hos konkurrenter under sex månader från det att du har skiljts från din nuvarande anställning, där uppsägningstiden är sex månader.
Du undrar nu vad det får för konsekvenser om du börjar utföra injektionsbehandlingar hos en konkurrent trots konkurrensklausulen.
Jag ska besvara din fråga genom att först beskriva hur konkurrensklausuler fungerar, vad det får för konsekvenser att bryta mot dem, och sedan tillämpa det på ditt fall.
Konkurrensklausuler
Konkurrensklausuler är tillåtna på arbetsmarknaden, men de måste vara skäliga. Detta enligt 38 § lag (1915:218) om avtal och andra rättshandlingar på förmögenhetsrättens område. Vad som anses vara skäligt varierar mellan olika branscher, och beror på om det finns kollektivavtal. Kollektivavtal har sina egna regleringar av konkurrensklausuler, varför jag inte kommer att beröra dem. Jag vet inte om eller i sådana fall vilket kollektivavtal du omfattas av.
I övrigt tar man ofta upp tre aspekter i en bedömning om en konkurrensklausul är skälig och därmed godkänd:
1. Arbetsgivaren ska ha ett legitimt intresse av att begränsa konkurrensen.
2. Konkurrensbegränsningen gäller en skälig tidslängd.
3. Begränsningen får inte gälla ett alltför stort geografiskt område.
Legitima intressen
Legitima intressen kan vara att arbetsgivaren har hemlig teknisk kunskap eller viss ekonomisk kunskap som är avancerad. Även att arbetsgivaren har etablerade kontakter med kunder kan vara ett legitimt intresse. I speciella fall räknas även kostsamma utbildningar som legitima intressen. Dessa intressen och aspekter ska vara väldigt starka.
Tidslängd
Konkurrensklausuler som gäller i cirka 9 månader brukar i regel godkännas. Detta varierar dock extremt mycket beroende på bransch och beroende på vad det är man inte får göra under den relevanta perioden.
Geografiskt område
Det geografiska området får endast motsvara det område där arbetsgivaren i sig bedriver verksamhet. Är kundunderlaget hela Sverige så omfattas hela Sverige av konkurrensklausulen.
Kvalificerat yrke
Ytterligare en aspekt i skälighetsbedömningen som kan tas upp är hur pass kvalificerat det arbete arbetstagaren utför är. Utför arbetstagaren väldigt kvalificerade arbetsuppgifter tenderar konkurrensklausuler att anses mer skäliga. Detta gäller särskilt om lönen är hög eller om det finns generösa förmåner.
Bryta mot konkurrensklausul
Vad det får för konsekvenser att bryta mot en konkurrensklausul kan variera. Det beror till stor del på vad anställningsavtalet eller kollektivavtalet säger. Det vanliga är dock någon form av ekonomisk sanktion, till exempel att man får betala ett vite. Ett vite är en på förhand bestämd summa man ska betala som straffavgift för att ha brutit mot ett avtal.
Andra sanktioner kan vara skadestånd, men då ska ens arbetsgivare faktiskt ha lidit skada. En tredje möjlighet är att man förbjuds att utföra arbetet på det nya jobbet. Allt beror dock på vad som sägs i avtalet.
Domstolen har också en möjlighet att förbjuda en att utföra den handling som skulle strida mot konkurrensklausulen. Detta gäller enligt 15 kapitlet 3 § rättegångsbalken (1942:740).
Ditt fall
Jag kan inte säga något bestämt om din konkurrensklausul är godtagbar eller inte i och med att jag inte vet hur den är formulerad eller vad den omfattar. Inte heller är jag insatt i din bransch, och inte heller vet jag om du omfattas av ett kollektivavtal.
Ovan har jag dock beskrivit några aspekter som spelar roll i om en konkurrensklausul är tillåten.
Inte heller kan jag säga vad som skulle hända dig om du strider mot konkurrensklausulen då jag inte vet hur ditt avtal ser ut. Det mest sannolika är det som jag har beskrivit ovan.
Rekommendation
Detta är en väldigt svår fråga att bedöma utan mer information. Min rekommendation är därför att du talar med en jurist hos oss på Familjens jurist och ser om de kan hjälpa dig med din fråga.
Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga. Lycka till!
Med vänlig hälsning,
Kevin Torssell
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.