Min ex-man har skrivit en bok där det tydligt framgår att den är självupplevd och där han framställer mig (hans ex-fru) som en svartsjuk ex-fru som har misshandlat honom och hans familj samt genom socialen försökt ta hans barn ifrån honom. Allt är en lögn. Han har ett arbete som gör det enkelt att ta reda på vem jag är. Detta drabbar mig och barnen. Kan jag göra något juridiskt åt detta? Räknas detta som förtal?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Inledningsvis kommer jag gå igenom reglerna om förtal, för att därefter besvara dina frågor.
Tryckfriheten
Varje person har en frihet att i tryckt skrift uttrycka tankar, åsikter och känslor, samt offentliggöra allmänna handlingar och i övrigt lämna uppgifter i vilket ämne som helst (Tryckfrihetsförordningen, TF, 1 kap. 1 §). Detta gäller, bland annat, för skrifter som framställs i tryckpress (1 kap. 2 §).
Förtal
Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller lämnar uppgift som ägnad att utsätta denne för andras missaktning gör sig skyldig till förtal (Brottsbalken, BrB, 5 kap. 1 §, TF 7 kap. 3 §). Om det är försvarligt att lämna uppgift om saken och om den som lämnar uppgiften vet att uppgiften är sann skall det dock inte dömas till ansvar.
Rekvisiten
Att utpeka någon innebär att det skall röra sig om en specifik uppgift om en viss person. Det skall då vara en så bestämd uppgift att det går att pröva om uppgiften är sann. Vidare skall uppgiften vara ägnad att utsätta en person för andra människors missaktning. Med ”ägnad att” skall förstås att uppgiften typiskt sett medför missaktning. Det krävs således inte att syftet är detsamma.
Även om det ges som exempel i lagtexten att utpekandet kan handla om brottslighet, kräver även en sådan uppgift att den typiskt sett kan medföra andras missaktning. Lindriga brott medför ofta inte sådan missaktning som krävs för förtalsbrottet.
Ansvarsfrihet
Som nämnt finns en ansvarsfrihetsregel för det fall det är försvarligt att lämna uppgiften under vissa förutsättningar. Regeln innebär dock inte att den åtalade blir fri från ansvar om uppgiften är sann. Antingen skall den som lämnat uppgiften haft en skyldighet att uttala sig (t.ex. som vittne i en rättegång), eller så skall det ha varit försvarligt med hänsyn till omständigheterna att lämna uppgiften.
Vid försvarlighetsbedömningen ska yttrandefrihetens vikt för demokratin beaktas, varför hänsyn bland annat tas till om uppgiften har lämnats i den politiska debatten, i samhälleliga, kulturella och vetenskapliga frågor samt den yrkesmässiga nyhetsförmedlingen.
Din situation
Eftersom det handlar om dina påstådda brottsliga handlingar som skett i en, som du skriver, destruktiv relation, antar jag att brotten som beskrivs i boken är så pass allvarliga att de typiskt sett får antas medföra missaktning av andra personer. Då det rör sig om en person du tidigare varit i en relation med får även rekvisitet att en viss person är utpekad anses vara uppfyllt. Med hänsyn till att din ex-man har ett arbete som är offentligt så är det mycket enkelt att utpeka dig.
Även om uppgifterna din ex-man lämnar i boken skulle vara sanna, finns det en chans för att det inte är försvarligt att lämna dem. Frågan är också i vilket syfte som boken är skriven. Om den är skriven i syfte att bidra till en debatt i fråga om exempelvis destruktiva relationer, kan det vara försvarligt, om uppgifterna är av relevans för debatten.
Jag rekommenderar dig att ta kontakt med en jurist som arbetar med tryckfrihets- och förtalsfrågor. Både bedömningen av om det är försvarligt och om uppgifterna är tillräckliga för att anses vara förtal, krävs en helhetsbedömning utifrån de faktiska uppgifterna.
Jag hoppas att du fått svar på dina frågor. Hör gärna av dig till oss på nytt om du har andra frågor!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.