Hej, en nära vän till mig bad mig skriva och fråga om hon kommer att straffas för sitt agerande på Ica. Hon ertappades i butiken med att ha öppnat plastförpackningen på två avokados. Hon tog ut den ena och lade ifrån sig den andra på ett annat ställe än där hon tog den. Hon gick till kassan och betalade sina övriga varor samt avokadon varpå butikspersonal stoppar henne och säger att man inte får bryta förpackningen och att man blir polisanmäld för detta. Hon uppger att hon bara ville ha en avokado och att hon prångt ville ha den ekologisk, de enda som fanns ekologiska var i plastförpackningar. Personalen hotar på polisanmälan och säger att de även har sett henne på övervakningskameran vid ett annat tillfälle göra samma sak. Hon säger att oj, men då förstår jag att jag har gjort fel, varpå hon erbjuder sig att betala 1000 kr. Personalen säger ok till detta och godtar betalningen men säger att de egentligen inte får göra så. Hon ber om ursäkt och vill få en muntlig bekräftelse på att detta inte kommer att anmälas. Personalen lovar detta. Kommer min vän att straffas om de ändå väljer att polisanmäla?
Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Här följer en redogörelse för vad som gäller.
Allmänt om att bryta förpackning i en butik
Att bryta en förpackning av en vara i en butik kan utgöra ett brott. Enligt 12 kap. 1 § brottsbalken ska en person dömas för skadegörelse om den har förstört eller skadat egendom till men för någon annans rätt. När en förpackning bryts så skadas ju själva förpackningen, och det kan även vara så att en domstol skulle anse att varan i förpackningen har skadats om det är så att den inte längre går att använda eller sälja. Det är även tänkbart att det skulle kunna utgöra egenmäktigt förfarande att bryta en förpackning i en butik. Enligt 8 kap. 8 § brottsbalken ska en person dömas för egenmäktigt förfarande om den olovligen tar och brukar eller på annat sätt tillgriper något, eller om den på annat sätt genom att fästa eller bryta lås olovligen rubbar någon annans besittning och därigenom orsakar en skada eller olägenhet. Att bryta en förpackning kan troligen likställas med att olovligen bruka något eller bryta ett lås.
Det går inte att avtala bort brott. Detta innebär att en person som har gjort sig skyldig till brott kan dömas, oavsett om den har betalat som en ”ursäkt” eller för att få någon att lova att inte polisanmäla.
En viktig sak i detta hänseende är dock att det krävs uppsåt för att en person ska anses ha gjort sig skyldig till skadegörelse eller egenmäktigt förfarande. Med uppsåt menas att gärningsmannen ska ha begått gärningen avsiktligt. Det är upp till åklagaren att bevisa att gärningsmannen var medveten om sitt handlande.
Er situation
Det är svårt att på förhand säga ifall din kompis har gjort sig skyldig till ett brott. Ifall det rör sig om ett brott, kan hon dock åtalas och dömas trots att hon har betalat butiken. För att hon ska dömas krävs dock att hennes agerande anses vara så allvarligt att det faktiskt har inneburit en skada för butiken, vilket inte är säkert i det här fallet. Åklagaren måste också bevisa att hon har haft uppsåt till att bryta förpackningen.
Hoppas du har fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har några andra frågor.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.