Jag spelade in på mobilen allt som sades under ett möte. Mötet bestod av mig, min syster och tre andra parter. Både jag och min syster var medvetna om inspelningen. Det jag undrar nu är:
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.
Kan det vara brottsligt att spela in samtal med någon annan? Olovlig avlyssning
Frågor om brott regleras i brottsbalken. Den som olovligen med tekniskt hjälpmedel i hemlighet och utan att själv delta i samtalet spelar in tal i enrum eller samtal mellan andra kan dömas för olovlig avlyssning (brottsbalken 4 kap 9 a §). Motsatsvis innebär detta att det är tillåtet att spela in samtal som man själv deltar i, även om ingen av de andra som deltar i samtalet känner till inspelningen.
Spridande av en inspelning kan utgöra förtal
Även om det ibland kan vara tillåtet att spela in ett samtal så kan det vara brottsligt att sprida en sådan inspelning utan övriga deltagares medgivande, t ex genom att släppa inspelningen på sociala medier eller genom att skicka den till tidningar. En sådan spridning kan nämligen utgöra förtal.
Den som utpekar någon annan som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning kan dömas för förtal (brottsbalken 5 kap 1 § första stycket). För att förtal ska föreligga krävs alltså något av följande:
Personen som "utpekas" (punkt 1 och 2) eller "utsätts" (punkt 3) måste på ett eller annat sätt gå att identifiera av andra personer. Det innebär att en inspelning som innehåller namn, arbetsplats, familjerelationer, etc som leder till att andra personer kan identifera personen kan utgöra förtal. Med andra ord: Spridande av en inspelning som innehåller namn, arbetsplats, etc är inte i sig brottsligt, men det kan innebära att personen som utpekas genom spridandet går att identifiera av andra. Detta innebär i sin tur att spridandet av inspelningen kan utgöra förtal. Det räcker med att en annan person identiferar den som "utpekas" eller "utsätts". Det krävs alltså inte att en större grupp personer ska kunna identifiera personer.
Det finns dock situationer då en person, trots vad som sägs ovan, inte ska dömas till förtal. Var denne skyldig att uttala sig eller var det annars med hänsyn till omständigheterna försvarligt att lämna uppgift, och är uppgiften dessutom sann eller hade denne skälig grund för att lämna uppgiften, ska denne inte dömas till ansvar (brottsbalken 5 kap 1 § andra stycket). För ansvarsfrihet krävs det alltså följande:
Det kan t ex handla om att en politiker kritiseras i en allmän debatt.
Om brott är grovt döms istället för grovt förtal (brottsbalken 5 kap 2 § första stycket). Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om gärningen med hänsyn till uppgiftens innehåll eller sättet för eller omfattningen av spridningen eller annars var ägnad att medföra allvarlig skada (brottsbalken 5 kap 2 § andra stycket).
Sammanfattning
Det är inte olagligt att spela in ett samtal som man själv deltar i utan de andras vetskap. Du får inte släppa inspelningen på sociala medier eller annars göra den offentlig utan de andra deltagarnas medgivande eftersom detta kan utgöra förtal. Spridande av namn, arbetsplats, etc är inte i sig brottsligt, men kan innebära att personen som "utpekas" eller "utsätts" går att identifiera av andra, vilket i sin tur kan innebära att spridandet utgör förtal. Det är dock svårt för mig att avgöra ifall spridandet av just din inspelning kan utgöra förtal. Detta eftersom jag inte vet vad som sägs i inspelningen. Jag kan därmed inte avgöra ifall en spridning av din inspelning t ex skulle kunna utpeka någon av samtalsdeltagarna för andras missaktning.
Jag hoppas ändå att du har fått lite klarhet i vad som gäller. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.