Om en anställd i ett fåmans företag som dessutom sitter i styrelsen har gjort vilseledande marknadsföring.
Kan då ett annat bolag stämma den anställde om denne gör marknadsföring åt bolaget?
Borde inte det vara näringsidkare (dvs bolaget) som blir stämt?
Och att frågan om den anställde har gjort fel eller inte vara en fråga för det stämda bolaget gentemot den anställde att själva utreda?
Vad säger egentligen lagen om när en anställd får förbud istället för bolaget?
Tacksam för svar om sådant finns
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.
Vilseledande marknadsföring
Regler om vilseledande marknadsföring finns i marknadsföringslagen. Lagen innehåller ett antal olika sanktioner, vilka jag kortfattat kommer att redogöra för nedan. Vissa av dessa gäller anställda, vissa inte.
Förbud mot viss marknadsföring
Den första sanktionen i lagen, och som du också nämner i din fråga, är förbud mot viss marknadsföring. Så här säger lagen om detta:
En näringsidkare vars marknadsföring är otillbörlig får förbjudas att fortsätta med denna eller med någon annan liknande åtgärd.
Ett förbud enligt första stycket får meddelas också en anställd hos näringsidkaren [...] och var och en som i övrigt väsentligt har bidragit till marknadsföringen.
Det är således möjligt att förbjuda en anställd från att fortsätta med vilseledande marknadsföring. I fallet MD 2009:41 meddelades förbud mot både en styrelseledamot och en tidigare anställd, som båda ansågs ha bidragit väsentligt till marknadsföringen.
Vite
Förbud kombineras med vite, "om det inte av särskilda skäl är obehövligt". Vite innebär en ersättningsskyldighet, som då alltså inträder vid överträdelse av förbudet. Viktigt att notera är att vite döms ut vid överträdelse av förbud, d.v.s. inte "första gången" vilseledande marknadsföring sker. Det är ju efter denna första gång som förbud meddelas. Vite hindrar alltså någon från att upprepa ett agerande.
Marknadsstörningsavgift
En näringsidkare som bryter mot bestämmelserna om vilseledande marknadsföring kan behöva betala en marknadsstörningsavgift. Denna avgift betalas till staten och gäller alltså störningen generellt och inte den skada som specifika konkurrenter kan ha utsatts för. Denna avgift behöver endast näringsidkaren, och alltså inte dess anställda, betala.
Skadestånd
Slutligen finns det även möjlighet att kräva skadestånd enligt marknadsföringslagen. Bestämmelsen lyder som följer:
Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot ett förbud [...] eller mot 8 § [vilseledande marknadsföring] ska ersätta den skada som därigenom uppkommer för en konsument eller någon annan näringsidkare.
Skadestånd kan såväl näringsidkare som anställd. Jag skulle dock vilja påstå att skadeståndsanspråk mot anställda är ovanligt. Deras betalningsförmåga är generellt sämre, så man har ofta bättre chans att få betalt om man riktar sig mot näringsidkaren. I målet som jag hänvisade till ovan så yrkade Konsumentombudsmannen exempelvis på att styrelseledamoten och den tidigare anställda skulle få förbud med vite om 750 000 kr, vilket också blev domstolens beslut. Så även när det gäller så stora vitesbelopp är det inte alltid att de förenas med skadestånd.
Sammanfattning
En anställd i ett företag kan både meddelas förbud med tillhörande vite, samt skadestånd. Förbud och vite är enligt min uppfattning vanligare än skadestånd.
Jag hoppas att det var svar på dina frågor. Om inte så får du gärna ställa en ny fråga till oss och specificera din fråga ytterligare. Du är också välkommen att ställa en ny fråga om du har en helt annan fundering.
Med vänlig hälsning,
Helmer
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.