Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Ansiktsidentifiering i brottmål

Hej!
Jag undrar om det finns några regler kring identifiering av en person. Kan man t.ex identifiera en person utan att se ögonen?

Tänker att man får ju inte gå ombord på flygplan med solglasögon eller keps. Man får ju inte heller ta en id-bild med solglasögon.

Kan man då utom rimlig tvivel identifiera en person i laglig mening med solglasögon? Jag menar ansiktsdrag som näsa, haka och mun går ju att ärva så syskon osv kan ju vara lika i ansiktet.

Rådgivarens svar

2018-12-23

Hej och tack för att du skickar in din fråga till Fråga Juristen! Nedan följer svaret på din fråga.

Allmänt om identifiering

Precis som du skriver i din fråga så krävs det att ögonen ska vara synliga när man ska identifieras i många sammanhang. Exemplen som du själva nämner är när man ska gå ombord på ett flygplan eller när man ska ta en bild för en id-handling så som pass eller körkort.

Ovanstående fyller funktionen att identifiering ska kunna göras effektivt och kunna säkerställa att personen i fråga är just den personen som den utger sig för att vara, och ögonen är såklart en viktig del i ansiktsidentifiering i dessa sammanhang.

Bevisning i brottmål

Eftersom du skriver ”utom rimligt tvivel” i din frågebeskrivning utgår jag ifrån att din fundering handlar om hur man kan identifiera någon bortom rimligt tvivel i en brottmålsprocess.

Inledningsvis vill jag uppmärksamma dig på att i en brottmålsprocess har domaren ett relativt stort skön att bedöma vad som kan utgöra bevis och vilket ”värde” beviset i fråga har. Detta följer av principerna fri bevisprövning och fri bevisvärdering.

Vad gäller beviskravet att något ska bevisas ”bortom rimligt tvivel” innebär det att frågan om den åtalades skuld ska bevisas bortom rimligt tvivel. Det är en relativt hög grad av beviskrav, men det finns högre grader, så som t.ex. att något ska vara klarlagt alternativt säkerställt.

Frågan om skuld har att göra med huruvida den åtalade kan åläggas skulden för brottet som har begåtts. Om någon t.ex. har blivit misshandlad så ska det bevisas ”bortom rimligt tvivel” att den åtalade kan åläggas skulden för misshandeln, enkelt förklarat att det var den åtalades ”fel”.

Vad gäller andra frågor om bevisning under en brottmålsprocess måste inte allt bevisas ”bortom rimligt tvivel”. Ibland räcker det med att ”något kan antas”, eller att ”något är mer troligt än inte” etc. Självklart kan frågan om bevisningen av identifiering av en person vara av stor betydelse, men det innebär inte nödvändigtvis att identifieringen måste vara ställd ”bortom rimligt tvivel”.

Sammanfattning

Identifiering för att kunna få en id-handling kräver att ögonen kan ses på bilden. Detta innebär dock inte att man i en brottmålsprocess måste kunna se ögonen på en person (t.ex. på en övervakningskamera eller bild) för att kunna möta de beviskrav som finns i en brottmålsprocess. Dessa beviskrav, beroende på bevis och vilket brott det rör sig om, kan vara allt från att ”något kan antas” till att ”något ska vara säkerställt”.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Om det är något mer du undrar över får du självklart ställa fler frågor till Fråga Juristen.

Med vänlig hälsning,
Gabriel Axelsson

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.