Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Anmälningsskyldighet när barn far illa

Hej, I slutet av 90-talet kallades polisen till vårt hem ett flertal gånger pga vår pappa misshandlade vår mamma. Han hade allvarliga missbruksproblem, som polis, hälsovård och hans arbetsgivare visste om. Jag är frustrerad över att ingen anmälde missförhållanden till Socialtjänsten - det bodde 2 barn i hushållet. Åtminstone polis och sjukvård bör ha haft anmälningsplikt, om jag tolkar Socialtjänstlagen rätt. Går det att anmäla i efterhand? Är det JO som gäller då? Hur går jag tillväga?

Rådgivarens svar

2018-05-17

Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Inledningsvis vill jag beklaga att ni inte fick den hjälp ni behövde och jag ska försöka besvara din fråga så gott jag. För det första kommer jag gå igenom hur anmälningsplikten i socialtjänstlagen (SoL) ska tillämpas och hur den bör ha tillämpats i den situation du beskriver. Därefter kommer jag berätta vilka konsekvenser som kan drabba den som inte följer sin anmälningsplikt hur du kan anmäla den felaktiga myndighetsutövningen.

Anmälningsskyldighet när barn far illa

I 14 kap. 1§ SoL framgår att vissa myndigheter och yrkesverksamma är skyldiga att anmäla till Socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa. Alla myndigheter vars verksamhet berör barn och unga omfattas av anmälningsskyldigheten. Det gör även bl.a. hälso- och sjukvården samt Polismyndigheten.

Kravet för att en anställd på en myndighet, som berörs av anmälningsskyldigheten, ska vara skyldig att anmäla ett missförhållande är mycket lågt ställt. Det räcker med att personen misstänker att barnet far illa. JO har i ett flertal uttalanden påpekat att anmälningsskyldigheten innebär att den enskilde ska göra en bedömning utifrån sina iakttagelser i det enskilda fallet och att även obestyrkta uppgifter kan anmälan (se ex. JO 2013: dnr 6755-2012, s 3f). Att bedömningen ska ske från fall till fall innebär även att den som har anmälningsskyldighet inte ska anmäla per automatik varje gång den får reda på en specifik omständighet. En polis ska exempelvis inte per automatik göra en anmälan till Socialnämnden varje gång den får vetskap om att en person som har barn har gjort sig skyldig till narkotikamissbruk, utan den måste göra en bedömningen i det enskilda fallet om det är behövligt (jfr JO 2014: dnr 682-2014).

Bedömning i ditt fall

I en situation där den ena föräldern misshandlar den andra föräldern kan detta mycket väl vara en sådan omständighet som kan grunda en anmälningsskyldighet. Det är ändå viktigt att poängtera att det alltid ska göras en bedömning från fall till fall. Det är inte så att en polis eller en anställd på ett sjukhus alltid måste anmäla att ett barn riskerar att fara illa till Socialnämnden varje gång de får vetskap om att det förekommer våld inom familjen. Så som du beskriver situationen finns det omständigheter som tyder på att en anmälan borde ha skett, framförallt på grund av att det rörde sig om upprepad misshandel och att polisen var hemma hos er vid ett flertal gånger.

Sanktion när anmälan inte sker

Det finns tyvärr inga sanktioner i SoL som kan träffa den som inte fullföljer sin anmälningsskyldighet. Den som har blivit utsatt för felaktig myndighetsutövning kan anmäla det till JO. I 20§ i lagen med instruktion för Riksdagens ombudsmän framgår dessvärre att JO inte bör utreda förhållanden som är äldre än två år (den s.k. tvåårsregeln), om det inte finns särskilda skäl. Det finns alltså en risk att din eventuella anmälan avskrivs. Om du ändå vill göra en anmälan kan du göra den här. Det finns tydliga instruktioner på JO:s hemsida att följa.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.