Kan man anmäla socialtjänsten för förföljelse förtal utpressning hot
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.
Polisanmäla en myndighet
De brott som du nämner: olaga förföljelse, förtal, utpressning och olaga hot, regleras i brottsbalken. För att dömas för brott enligt brottsbalken krävs att man är en fysisk person. Socialtjänsten är inte en fysisk person, utan en juridisk person, och kan således inte dömas för de brott du nämner. Du kan däremot polisanmäla en enskild tjänsteperson för de brott som du nämner. Den enskilda tjänstepersonen är en fysisk person.
JO- eller IVO-anmäla en myndighet
Myndigheter är dock inte fria att göra precis vad de vill. Det finns flera myndigheter som har i uppdrag att utöva tillsyn över våra andra myndigheter, så att dessa följer svensk lag och andra föreskrifter. Justitieombudsmannen (JO) har ett omfattande tillsynsområde och är den myndighet som jag skulle säga att man ska vända sig till först när man har ett problem med en myndighet. Du kan göra en JO-anmälan på deras hemsida. Om JO anser att myndigheten eller en enskild tjänsteperson har gjort fel så utdelar JO kritik. Det låter kanske som ett lamt "straff", men JO-kritik tas på största allvar.
Det finns dock en annan myndighet: Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som särskilt granskar sjukvården och socialtjänsten. Du kan göra en IVO-anmälan på deras hemsida. Det går till ungefär som en JO-anmälan.
Föra skadeståndstalan mot en myndighet
Det finns dessutom alltid en möjlighet att föra en skadeståndstalan mot staten enligt de generella reglerna om skadestånd i skadeståndslagen. Om en myndighet genom "fel eller försummelse" har vållat personskada, sakskada, förmögenhetsskada eller kränkning, så är de skadeståndsskyldiga. En skadeståndstalan förs genom att man lämnar in en stämningsansökan till tingsrätten. Till skillnad från vid brottsutredningar får man ingen hjälp av staten (brott utreds ju av en åklagare). Det är därför att rekommendera att man vid en skadeståndstalan har tagit kontakt med en jurist, som kan hjälpa en att bygga ett starkt "case".
Rekommendation
Jag rekommenderar att du börjar med att JO- eller IVO-anmäla händelserna. Du kan också polisanmäla en enskild tjänsteperson, ifall du anser att det är tjänstepersonen och inte myndigheten som har agerat fel. Vill du kräva skadestånd rekommenderar jag dig att kontakta en av våra jurister, så kan de hjälpa dig att reda ut situationen och bygga starka argument för din sak.
Jag hoppas att det var svar på din fråga. Om du vill att jag utvecklar mitt svar (jag svarade kort eftersom att frågan var kort) eller om du undrar någonting annat, så är du välkommen att ställa en ny fråga.
Med vänlig hälsning,
Helmer
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.