Hej! En anhörig arbetar inom vård och omsorg och ger medicin. Han har pga. hög arbetsbelastning missat gett två personer sina mediciner. Han är medveten om att det var fel. Hans chef kallade till möte och anklagade honom för att vara drogpåverkad. Hans chef hade också hört från sköterskor att han har typiskt beteende för en drogpåverkad person, vilket inte är sant. Chefen sa att det kommer göras ett drogtest. Är det lagligt att felaktigt anklaga någon utan bevis och förstöra hans framtid? Vad har han för rättigheter?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen!
Jag kommer inledningsvis att redogöra för vilket ansvar arbetsgivaren har när denne misstänker att en arbetstagare är drogpåverkad. Därefter kommer jag att redogöra för eventuella åtgärder avseende de falska anklagelserna. Jag kommer sedan avsluta med en rekommendation.
Arbetsgivarens ansvar
En arbetsgivare har ansvar för att förebygga och motverka missbruk och hantera existerande problem på arbetsplatsen enligt 3 kap. 2 a § arbetsmiljölagen. Arbetsgivaren kan säga upp eller avskeda arbetstagaren till följd av misskötsel, se 7 § lagen om anställningsskydd (LAS) och 18 § LAS. För att detta ska vara aktuellt krävs att arbetsgivaren kan visa att omständigheterna som föranleder detta är ett faktum. Skulle de falska anklagelserna leda till uppsägning eller avskedande har din lillebror alltså ett arbetsrättsligt skydd. Arbetstagaren kan då ogiltigförklara uppsägningen eftersom det aldrig förelåg saklig grund för den. Arbetsgivaren bär bevisbördan för att anklagelserna som grundar avslutning av anställningen är sanna.
Det finns ingen lag som direkt reglerar arbetsgivarens möjligheter att drogtesta sina arbesttagare. Utgångspunkten är därför vad som följer av arbetstagarens anställningsavtal eller det kollektivavtal arbetsplatsen omfattas av. Det har ansetts godtagbart att arbetsgivaren kräver drogtester med stöd av arbetsledningsrätten förutsatt att intrånget i arbetstagarens personliga integritet står i rimlig proportion till det intresse arbetsgivaren vill värna.
Falska anklagelser - förtal
Att anklaga någon för att ha begått ett brott kan innebära att man begår brottet förtal. Brottet förtal regleras i 5 kap. 1 § Brottsbalken (BrB). Det innebär att en person som utpekar någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt, eller annars lämnar uppgift om annan som är ägnad att utsätta denna för andras missaktning kan dömas för förtal. Det krävs att chefen utpekat din lillebror specifikt till andra personer och haft uppsåt att utsätta honom för missaktning. Det krävs inte en stor spridning av informationen, utan brottet kan också anses allvarligt om påståendet lämnats till personer som känner den som blivit utsatt, exempelvis arbetskamrater eller arbetsgivare.
Det finns möjlighet att anmäla den som sprider falsk sådan information för förtal, men det är viktigt att veta att skulle dess agerande anses som försvarligt kan denne gå fri.
Önskar du väcka åtal görs detta genom enskilt åtal enligt 5 kap. 5 § BrB. Skulle din lillebror förlora målet riskerar han att stå både sina egna och motpartens rättegångskostnader.
Falska anklagelser - Falsk tillvitelse
Brottet falsk tillvitelse regleras i 15 kap. 7 § BrB. Ett sådant brott har begåtts om någon beskyllt en annan för ett brott. Brottet liknar brottet falsk angivelse, men med skillnaden att vis falsk tillgivelse är syftet inte att det ska leda till åtal utan att det ska vara besvärande för personen som är utsatt. Detta förutsätter dock att uppgifterna lämnats till en myndighet som tar upp anmälan i en sådan sak.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis har arbetsgivaren ett intresse av och ansvar om att droger inte förekommer på arbetsplatsen. Med stöd av arbetsledningsrätten är det godtagbart att genomföra drogtester såvida det bedöms proportionerligt.
Att falskt anklaga någon utan grund är moraliskt fel. Tyvärr finns det inte så mycket att göra rent juridiskt mer än att väcka åtal för förtal. Arbetsgivarens eller arbetskamraternas anklagelser skulle kunna utgöra ett sådant brott, men det är inte säkert.
Jag skulle rekommendera din anhörige att ta kontakt med sitt fackförbund om denne är fackligt ansluten. Fackförbundet kan arbetstagaren stöd i sin situation och hjälpa till med kontakten med dennes arbetsgivare. Jag skulle även rekommendera din anhörige att ta kontakt med arbetsplatsens skyddsombud om den anhörige upplever situationen som kränkande eller som särbehandling. Skulle bristerna inte rättas till efter denna kontakt ska skyddsombudet anmäla detta till arbetsmiljöverket. Den anhöriga kan även anmäla direkt dit.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.