Jag bor sedan en tid tillbaka i Indonesien och har en partner här. Jag ska dock åka tillbaka till Sverige för att min tjänstledighet upphör i Oktober, därmed fortsätta arbeta i Sverige.
Min partner vill bo med mig i Sverige under en period och vi tänkte ansöka om uppehållstillstånd för henne (vilket jag tror gäller under en period på två år).
Vi har gjort detta en gång tidigare men fick avslag pga att jag var inneboende och därmed inte uppfyllde försörjningskravet med att ha en egen bostad.
Jag har en lägenhet på gång när jag kommer tillbaka i Sverige och med min fasta tjänst och ekonomi så lär jag därför uppfylla försörjningskravet.
Jag undrar dock, ifall hon får uppehållstillstånd beviljat och jag skulle säga upp min lägenhet för att bli inneboende igen, kan/kommer migrationsverket att återkalla hennes uppehållstillstånd? Pga ändrad boendeform?
Eller gäller uppehållstillståndet oavsett efter hon fått det?
Nu har jag en fast tjänst men bara för intresset skull, är det samma sak där som gäller? Ifall man skulle bli uppsagd och inte längre har samma inkomst som tidigare, blir tillståndet återkallat då?
Hej!
Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag tolkar det som att du och din partner inte ännu är gifta, utan planerar att vara sambor i Sverige. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.
Uppehållstillstånd pga. anknytning:
Uppehållstillstånd kan ges till en utlänning som har för avsikt att ingå äktenskap eller inleda ett samboförhållande med en person som är bosatt i Sverige, om förhållandet framstår som seriöst och inte särskilda skäl talar mot att tillstånd ges (5:3a utlänningslagen). Det ställs också upp krav på att personen man planerar att bo med i Sverige måste kunna försörja sig samt har en bostad av tillräcklig bostad och standard där man kan bo tillsammans (försörjningskravet) (lag om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige 9§). Första gången uppehållstillstånd ges så kommer det vara tidsbegränsat till två år om ni inte bott ihop i utlandet. Efter det kan man söka om att förlänga uppehållstillstånd. Om ni däremot bott ihop i minst två år i utlandet får man oftast permanent uppehållstillstånd direkt.
När man ansöker om förlängt uppehållstillstånd krävs fortfarande att man har en vissa anknytning till Sverige. Det krävs normalt att man fortfarande är i samboförhållande med en partner. Däremot gäller inte längre försörjningskravet vid prövning av en ansökan om förlängt uppehållstillstånd.
Återkallande av tillstånd:
Tidsbegränsat uppehållstillstånd som man fått genom anknytning till en som bor i Sverige, t.ex. genom att man är eller planerar att gifta sig eller bli sambo med en som bor i Sverige, får återkallas om det förhållandet upphör (7:3 stycke 2 utlänningslagen). Detta innebär att tillståndet kan återkallas om migrationsverket får veta att den som har fått tillståndet för att bli sambo med en som bor i Sverige, inte längre lever i ett samboförhållande. Återkallelse måste däremot inte ske eftersom migrationsverket tar hänsyn till t.ex. personens ekonomi och anknytning till det svenska samhället. Återkallelse kan inte ske om man haft uppehållstillstånd i minst tre år (7:3 stycke 3 utlänningslagen). Även om återkallelse inte kan ske, så kan man inte få förlängt uppehållstillstånd av samma anledning som innan, dvs. för att vara sambo med någon, om man inte längre är sambo med den personen. Man kan däremot i sådana fall beviljas tillstånd pga. t.ex. särskild anknytning till Sverige, t.ex. pga. fast anställning och fungerande ekonomi (5:16 stycke 3 utlänningslagen).
Sammanfattning:
För att ett första uppehållstillstånd pga. anknytning till någon i Sverige ska beviljas krävs att den som ansöker om tillståndet planerar att gifta sig med eller bli sambo med någon som bor i Sverige. Utöver detta sätter migrationsverket upp ett försörjningskrav som innebär att partnern till den som ansökan om tillstånd måste ha en tillräckligt god ekonomi och en tillräcklig bostad.
Om du blir inneboende igen och din partner bor någon annanstans är ni inte längre sambor. Detsamma gäller om både du och din partner blir inneboende hos någon annan. Detta är eftersom sambor definieras som två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och som har gemensamt hushåll (sambolagen 1§). I och med att ni om ni är inneboende delar hushållet med minst en person till så skulle ni nog inte ses som sambor i lagens mening i det fallet. I så fall har förhållandet som din partners uppehållstillstånd grundades upphört, och om migrationsverket får reda på detta kan de återkalla din partners tillstånd.
Ekonomin av den som den ansökande vill flytta till i Sverige prövas bara vid ansökningstillfället. Då görs en bedömning av om personen har en långsiktig försörjningsförmåga. Efter att ekonomin blivit godkänd första gången man söker om uppehållstillståndet, så prövas alltså inte ekonomin igen. Om du blir uppsagd eller får sämre ekonomi kommer det härmed inte få några konsekvenser för din partners uppehållstillstånd.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om det är något annat du funderar över är du välkommen att ställa fler frågor till Fråga Juristen eller kontakta våra duktiga jurister på Familjens Jurist.
Med vänlig hälsning,
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.