Hej! En av mina bekanta är invandrare och har bott i Sverige i över 10 år. Hen är svensk medborgare, men har också sitt medborgarskap från sitt hemland kvar. Nu undrar jag: Om hen begår ett brott, är det möjligt att hen blir utvisad från Sverige? Vad gäller vid utvisningen? Kan den drabba alla invandrare som har begått ett brott, oavsedd hur länge man har bott i Sverige och om man har svenskt medborgarskap? Tack för svar!
Hej. Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!
Det framgår i svensk grundlag att en svensk medborgare aldrig får utvisas (2 kap. 7 § regeringsformen). Vidare förutsätter utvisning som regleras i Utlänningslagen (UtlL) att det rör sig om en utlänning - dvs att personen i fråga inte är svensk medborgare.
Utvisning till följd av brott regleras i utlänningslagens kapitel 8 a. Först och främst krävs det att personen i fråga döms för ett brott som kan leda till fängelse. Det måste alltså röra sig om ett brott som har fängelse i straffskalan, vilket går att utläsa av respektive brottsbestämmelse i bl.a brottsbalken. Det krävs även att det föreligger en risk för fortsatt brottslighet alternativt att brottet är av särskilt allvarligt slag. Vidare ska personens anknytning till Sverige tas i beaktande, dvs omständigheter som jobb, bostad och familj etc. Att personen bott i Sverige under en lång tid kan alltså tillmätas betydelse i mildrande riktning. Utvisningen kan gälla för en viss period eller gälla på obegränsad tid. Återreseförbudets längd bestäms i huvudsak enligt följande modell:
Straffvärde = Återreseförbudets längd
< 2 år = max 5 år
2 år = från 5 till 10 år
5 år = från 8 till 15 år
8 år = Tidsobegränsat
Alltså innebär allvarligare brott ett längre återreseförbud.
Jag hoppas du fick svar på din fråga. Har du ytterligare frågor och funderingar är du varmt välkommen att kommentera i kommentarsfältet eller kontakta våra erfarna jurister genom att klicka här.
Bästa hälsningar,
Jessica
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.