Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Upphörande av vård enligt LVU och flytt utomlands med barn som vårdas enligt LVU

Pojke under 18 omhändertagen enligt LVU och 1 och 3 §§. Beslut i FR, överklagat till KR. Vad händer med LVU när pojken fyller 18 år och blir myndig? Blir han då "fri" kan flytta från det SIS-hem där han är placerad sedan 3 månader? Kan familjen flytta utomlands och ta med sig sin son utomlands innan han fyller 18 år? Familjen har svenskt medborgarskap.

Rådgivarens svar

2019-08-01

Hej!

Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller i situationen du beskriver.

Upphörande av vård enligt LVU
I 21 § 1 stycket LVU finns regler om upphörande av vård enligt LVU. Där står att ”När vård med stöd av denna lag inte längre behövs, skall socialnämnden besluta att vården skall upphöra.” Det innebär att vården ska upphöra när vårdbehovet inte längre finns. När en person vårdas på grund av sitt eget beteende enligt 3 § LVU krävs därför att det skadliga beteendet har upphört och att förhållandet kan bedömas som stabilt.  

Enligt 1 § tredje stycket LVU anges att ”Vård med stöd av 3 § får även beredas den som har fyllt 18 men inte 20 år, om sådan vård med hänsyn till den unges behov och personliga förhållanden i övrigt är lämpligare än någon annan vård och det kan antas att behövlig vård inte kan ges med den unges samtycke.” Det betyder att man kan besluta om vård enligt LVU trots att personen fyllt 18 år (och därför blivit myndig) om vård behövs, att personen inte samtycker till den vård som behövs och att LVU anses vara det bästa vårdalternativet. Det kan till exempel bli fråga om en bedömning av om LVU eller missbrukarvård är lämpligast.
I 21 § tredje stycket LVU anges att ”Vård som har beslutats med stöd av 3 § skall upphöra senast när den unge fyller 21 år.” Oavsett när och på vilka grunder det har beslutats om vård enligt LVU ska vården upphöra senast när personen fyller 21 år.

Man får alltså bara besluta om vård enligt LVU innan en person fyller 20 år, men om man har beslutat om vård innan dess får vården pågå längst till dess den unge fyller 21 år. Ett beslut om vård med stöd av 3 § LVU ska prövas var sjätte månad enligt 13 § andra stycket LVU.

Flytta utomlands med barn som är omhändertaget enligt LVU
Ett LVU hävs inte för att föräldrarna vill flytta utomlands eller flyttar utomlands med barnet. Ett beslut om vård med stöd av LVU kan fattas även om barnet inte vistas i Sverige, men det måste finnas en kommun som är behörig att ansöka om vård.
Om barnet väl har försvunnit från Sverige får myndigheterna dock inte hämta hem barnet för att verkställa vården. Dock kan de svenska myndigheterna i barnets hemkommun samverka med polis i landet för att få hem barnet, men det gäller endast om Sverige har ett utlämningsavtal med landet i fråga.
Om föräldrarna tar med sig sin son och flyttar utomlands kan de dessutom göra sig skyldiga till brott, mest troligt egenmäktighet med barn. Brottet regleras i 7 kap. 4 § brottsbalken och föreskriver straffansvar för egenmäktighet med barn i olika situationer. Genom bestämmelsen straffbeläggs gärningar som utgör ingrepp i eller missbruk av vårdnad enligt LVU. Att familjen har svenskt medborgarskap påverkar inte situationen.


Jag hoppas att du känner att du fick svar på dina frågor! Om du har ytterligare frågor får du gärna vända dig till oss igen.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.