Min dotter T (som är svensk medborgare) har sedan ett år tillbaka ett förhållande med en amerikansk man L. T är i USA på ett studentvisum och bor sedan ett år tillbaka tillsammans med L. Hon har studerat där sedan hösten 2021 och kommer att göra det fram till sommaren 2023. Men sedan vill de båda flytta hem till Sverige. De har sökt uppehållstillstånd för L för att de planerar att bli sambos i Sverige, men fick precis avslag av Migrationsverket. Tyvärr har de inte fått ta del av motiveringen än, bara beslutet. Men vi misstänker att orsaken är att T saknar egen bostad och arbete i Sverige. Men det är ju ett moment 22.Hur ska en amerikansk medborgare som vill flytta till sin svenska partner göra när båda nu studerar i USA?
Hon flyttade till USA för studier direkt efter gymnasiet så hon har därför ingen egen bostad i Sverige. Så hon har uppgett vårt (hennes föräldrars) adress som bostad. Där de gott och väl ryms att bo till att börja med. Eftersom hon studerar i USA har hon ju inget jobb i Sverige att ange i ansökan. Men om de flyttar till Sverige kommer både hon och hennes sambo så fort som möjligt se till att få ett arbete.
Om inte L lyckas få ett jobb i Sverige får han väl ändå inga bidrag eftersom han inte är svensk medborgare, vill ju bara ha ett uppehållstillstånd. Eller följer bidragsrättigheter med uppehållstillstånden?
Nu har ju han engelska som modersmål och borde inte ha några problem att få ett arbete då de flesta arbetsplatser numera är engelskspråkiga. Om han istället söker för arbetstillstånd istället för uppehållstillstånd som sambo, vad krävs då? Att en arbetsgivare har erbjudit honom anställning på minst två år? Är han då bunden att arbeta åt just den arbetsgivaren hela den tiden? Eller är arbetstillståndet då tidsbestämt och han kan byta arbete om han hittar något han gillar mer?
Hej och tack för din fråga till oss på Fråga Juristen!
För att besvara din fråga kommer jag dela upp den i tre delar:
Efter jag besvarat dessa frågor kommer jag ge en slutlig rekommendation till dig. Relevanta lagrum finns i utlänningslagen, lag (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige, socialförsäkringsbalken och socialtjänstlagen.
Inledning
En utlänning som vistas i Sverige i mer än tre månader ska ha uppehållstillstånd 2 kap 5 § utlänningslagen. Enligt huvudregeln ska ett sådant redan ha sökts och beviljats innan inresa 5 kap 18 § UtlL. Ni har därför gjort rätt i att redan börja söka uppehållsrätt för din dotters sambo redan innan ankomsten till Sverige.
Arbetsvisum
Möjligheten att få uppehållstillstånd genom arbetsvisum regleras i 6 kap utlänningslagen och ger uppehållsrätt för viss tid enligt 1 §. Enligt 2 § ska man för ett arbetsvisum kunna försörja sig på den lön man får av arbetet och arbetsvillkoren ligger i linje med svensk standard (dvs inte lönen, försäkringsskyddet och det allmänna arbetsvillkoren ska ligga i linje med svenska kollektivavtal inom det valda arbetslaget). Lite som du är inne på är man de två första åren bunden till samma arbetsgivare och samma slags arbete, enligt 2 a § st 2.
Bidragsrätten och uppehållsrätten
Socialförsäkring är det som skyddar individen och kan bland annat vara rätten till barnbidrag, sjukpenning, försörjningsstöd vid behov. Det finns två olika grunder man kan grunda socialförsäkring på enligt 4 kap 2 § SFB : bosättning och arbete. När man får uppehållsrätt i Sverige har man en skyldighet och rättighet att folkbokföra sig, i och med folkbokföringen blir personen medlem i en kommun och kan därmed åtnjuta det skydd som kommunen erbjuder för bosatta inom kommunen däribland försörjningsstöd, se socialtjänstlagen 2 kap. 1 § och 3 kap 1 § och 4 kap. 1 §. Uppehållsrätt (eftersom det innebär en bosättning) kommer alltså med en rätt till bidrag (med förutsättning att de bidragsspecifika kraven uppfylls). Rätten till bidrag grundar sig därmed alltså inte på medborgarskap.
Uppehållstillstånd på grund av anknytning
Uppehållsrätt kan grunda sig på grund av anknytning detta regleras i 5 kap 3 § utlänningslagen. I den första punkten i bestämmelsen anges att den som är sambo eller maka/make till en som är bosatt i Sverige. Om ni är sambo behöver ni visa att ni lever i ett stadigvarande äktenskapsliknande förhållande och har ett gemensamt hushåll. För att bevisa detta kan ni visa upp: Registerutdrag från ett annat lands folkbokföring (civilregister) där er relation finns registrerad eller ett köpekontrakt på en gemensam bostad eller ett hyreskontrakt eller försäkringsbrev för gemensam bostad där ni båda står med. Den person som uppehållsrätten grundar sig på måste även (som du är inne på) kunna försörja för den som får uppehållsrätt enligt 5 kap 3b §. Försörjningskravet ska förstås som att du måste ha en inkomst som täcker boendekostnaden och levnadsomkostnader för dig själv och dina familjemedlemmar. I första hand tittar Migrationsverket på din inkomst av lön, men om den inte räcker till är det även möjligt att räkna med inkomst från näringsverksamhet eller förmögenhet. I och med Lag (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige 9 § anges även att bostaden ska vara tillräcklig stor och av tillräcklig standard.
Innan Migrationsverket har återkommit kan jag inte se något tydlig fel i ansökan, eftersom kraven av vad jag förstår kan anses vara uppfyllda.
Rekommendation
Om jag hade varit er hade jag väntat på Migrationsverkets svar, och sedan återkommit med en fråga till oss på Fråga Juristen. Detta är för att bättre kunna ge personlig rådgivning i just ert fall. Arbetsvisum kan även vara ett alternativ, detta kan sedan över gå till en annan typ av uppehållsrätt efter arbetsvisumets utgång.
Hoppas du känner att du fått ytterligare förståelse och kunskap om just ditt fall. Återkom gärna med andra frågor om du har behov.
Hoppas du har en fortsatt trevlig vecka !
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.