Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Svenskt medborgarskap för utomlands bosatt

Hej
Jag och min hustru, brittisk medborgare, har varit gifta i 23 år. Vi har bott 4 år i Norge, 17.5 år i Storbrittanien, och 1.5 år i Danmark men aldrig i Sverige. Vi har besökt Sverige åtskilliga gånger under åren. Våra barn har bägge både brittiskt och svenskt medborgarskap. Kan man ändå få svenskt medborgarskap?
Mvh 

Rådgivarens svar

2019-07-24

Hej!

Stort tack för att du vänt dig till Fråga Juristen med din fråga.

Det framgår inte uttryckligt att du själv är svensk medborgare, men jag kommer i mitt svar att utgå ifrån det. Jag tolkar din fråga som att du undrar om din hustru kan få svenskt medborgarskap. Jag kommer nedan att redogöra för vad som gäller när en person åberopar anknytning till en svensk medborgare som inte är bosatt i Sverige.

Uppehållstillstånd på grund av anknytning
Enligt 5 kap. 3 a § utlänningslagen kan den som är make eller maka till någon som är bosatt i Sverige beviljas uppehållstillstånd. Som huvudregel gäller då att anknytningspersonen (du i det här fallet) ska vara bosatt i Sverige. Av din fråga framgår att ingen av er är bosatt i Sverige. I vissa fall är det dock möjligt att ansöka om uppehållstillstånd trots att anknytningspersonen inte bor i Sverige. Om anknytningspersonen kan uppvisa en konkret avsikt att bosätta sig i Sverige inom en nära framtid, kan hans eller hennes make eller maka få uppehållstillstånd. Vad som menas med en "konkret avsikt" avgörs från fall till fall, men det kan exempelvis vara att man kan visa att man har en bostad eller ett arbete i Sverige.

Svenskt medborgarskap
För att få svenskt medborgarskap uppställs ytterligare krav och dessa regleras i lagen om svenskt medborgarskap. För att bli svensk medborgare ska man ha bott stadigvarande i Sverige en viss tid. I regel ska man ha varit bosatt i Sverige under sammanhängande fem år, 11 § lagen om svenskt medborgarskap. Huruvida man får räkna all tid i Sverige som hemvisttid beror på skälet till att man bosatt sig i Sverige och vilket sorts tillstånd man haft under tiden. Huvudregeln är att tiden med uppehållstillstånd som leder till ett permanent uppehållstillstånd räknas som hemvisttid.

Om man är gift med en svensk medborgare kan man ansöka om svenskt medborgarskap redan efter tre år, 12 § lagen om svenskt medborgarskap. Du och din hustru ska då ha bott tillsammans de senaste två åren. Det räcker inte med att ni är gifta med varandra, utan ni ska också bo tillsammans. Din hustru behöver också under sin tid i Sverige ha anpassat sig väl i det svenska samhället. Av betydelse vid bedömningen kan bland annat vara längden på ert äktenskap, hennes kunskaper i det svenska språket och hennes förmåga att försörja sig.

Råd och rekommendation
Mitt råd till dig och din hustru är att hon först och främst ansöker om uppehållstillstånd med dig som anknytningsperson. I ansökan bör ni förklara och försöka visa att ni har en konkret avsikt att bosätta er i Sverige. Kom ihåg att bifoga alla relevanta dokument och bevis till ansökan.

Tänk dessutom på försörjningkravet som måste vara uppfyllt för att en ansökan om uppehållstillstånd på grund av anknytning ska beviljas. Mer om dessa krav kan du läsa på Migrationsverkets hemsida.

Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor och att du och din hustru nu vet vad som krävs. Om ni behöver ytterligare hjälp är ni varmt välkomna att boka tid med någon av våra jurister på Familjens Jurist.

Med vänlig hälsning,

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.