Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Rattfylleri och återkallelse av körkort

Hej
Jag blev stoppad för en kontroll och då hade jag en liten hash biten i bilen.
Polisen gjorde ett blodprov och jag erkände att jag rökte en joint för en vacka. Jag har aldrig blivit dömd för nåt och har haft körkortet i mer än 3 år. När kan man få körkortet tillbaka och vad ska hända nu? Tack för era svar

Rådgivarens svar

2020-08-16

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.

Rattfylleri - narkotika

Att köra bil efter att ha intagit narkotika i så stor mängd att det under eller efter bilfärden finns kvar narkotiskt ämne i blodet innebär att bilföraren har gjort sig skyldig till rattfylleri (4 § 2 st. lag om straff för vissa trafikbrott). Genom ett blodprov kan det utläsas huruvida en person har haft narkotika i blodet under tiden denne körde bil.

Indraget körkort

Ett körkortsingripande kan ske genom återkallelse av körkort, en varning eller genom att körkortsinnehavet förenas med villkor om alkolås (5 kap. 1 § 1 st. körkortslagen). En grund för att körkortet ska återkallas är att en körkortsinnehavare har gjorts sig skyldig till rattfylleri eller grovt rattfylleri. När en körkortsåterkallelse sker bestäms en spärrtid som innebär att personen inte kan få något nytt körkort under denna tid. Spärrtiden är som lägst en månad och som högst i tre år.  

Er situation

Om blodprovet som polisen gjorde på dig skulle visa att du haft narkotika i blodet under tiden du körde bil så kan du dömas till brottet rattfylleri. Om du skulle dömas för rattfylleri kommer som ovan nämnt även ditt körkort att återkallas. Straffet för rattfylleri är oftast dagsböter och för grovt rattfylleri fängelse. 

Hoppas du känner att du fick svar på din fråga. Har du ytterligare funderingar är du välkommen att höra av dig igen till oss på Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.