Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Räcker ett samboavtal för att visa att vi är sambos i Utlänningslagens mening?

Jag är svensk medborgare, och min flickvän är från ett land utanför EU. Vi har träffats online och hon har varit på besök och bott med mig under 90 dagar en gång, sedan bor hon just nu med mig under ytterligare 90 dagar. Vi funderar på att teckna ett samboavtal för att hon skall kunna söka uppehållstillstånd för att bo med mig i Sverige då Migrationsverket säger att det går att invandra för att bo med sambo. På Migrationsverkets sida står dock "Med sambo menas ett par som inte är gifta men som bor och lever tillsammans som i ett äktenskap. Att ni har bott tillsammans under till exempel ett turistbesök räcker inte." Betyder detta att samboavtal inte spelar någon roll?

Rådgivarens svar

2022-07-25

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Eftersom din fråga handlar om migrationsrätt kommer jag att redogöra för reglerna i Utlänningslagen (UtlL).

Anhöriginvandring

När en person har möjlighet att få uppehållstillstånd i Sverige på grund av en familjerelation kallas det för att personen anhöriginvandrar och anknytningspersonen är då den familjemedlemmen som den invandrar till. I Sverige tillåts anhöriginvandring i vissa situationer. Det kan vara tex om personen är gift med en person i Sverige, eller barn till någon i Sverige (UtlL 5:3). Det finns även en viss möjlighet för en person att få uppehållstillstånd om utlänningen har för avsikt att ingå äktenskap eller inleda ett samboförhållande med en person som är bosatt eller har beviljats uppehållstillstånd för bosättning i Sverige (UtlL 5:3a). För att det ska vara möjligt i en sådan situation ställs vissa krav på förhållandet. Det ska framstå som ett seriöst förhållande och det ska inte finnas särskilda skäl som talar emot att bevilja uppehållstillstånd.

Seriositetsprövningen

Den seriositetsprövning som görs på förhållandet innebär att det tas hänsyn till bland annat att paret talar samma språk, att de har god kännedom om varandra, att de har träffats i viss utsträckning, hur länge förhållandet har varat, om de väntar barn tillsammans, om den sökande gjort sig skyldig till brottslighet och om det finns en påtaglig risk för att den sökande eller dennes barn kan komma att utsättas för våld eller andra övergrepp eller kränkningar av frihet eller frid i förhållandet. Utifrån dessa faktorer avgör Migrationsverket sedan ifall förhållandet framstår som seriöst och isåfall har partnern som huvudregel rätt till uppehållstillstånd.

I din situation

Det krävs alltså inte att ni har varit sambos eftersom en grund för uppehållstillstånd är att man har för avsikt att ingå samboskap. Det innebär att ni inte behöver kunna visa att ni har varit sambos utan din flickvän kan söka uppehållstillstånd ändå. För att kunna söka uppehållstillstånd på den grunden att ni är sambos, och då slippa seriositetsprövningen, krävs att ni kan visa att ni levt som sambos. Det är precis som du skriver inte nog att det skett under ett turistbesök utan kan vara tex att ni levt tillsammans i ett annat land. Ur det avseendet räcker inte ett samboavtal som bevis för att ni bott tillsammans eftersom det enbart varit korta perioder. Om ni istället tex har bott tillsammans i Kanada kan ni anses som sambos på den grunden.

Rekommendation

Eftersom din flickvän inte uppfyller kraven för att kunna söka uppehållstillstånd som sambo eller maka till dig, rekommenderar jag er istället att söka och ange att er avsikt är att bo tillsammans i Sverige. Det är bra om ni uppfyller så många som möjligt av kraven som jag nämnde ovan gällande seriositetsprövningen eftersom det ökar chansen att ert förhållande bedöms som seriöst och hon kan få uppehållstillstånd. Om ni behöver vidare hjälp i ärendet rekommenderar jag er att kontakta de duktiga juristerna på Familjens Jurist.

Jag hoppas att detta var svar på din fråga och annars är du välkommen att ställa en ny!

Med vänlig hälsning, Hanna

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.