Efter att det gått 6 månader sedan jag ansökte om medborgarskap begärde jag att migrationsverket skulle avgöra mitt ärende. Jag fick avslag igår. Jag tänker överklaga beslutet och undrar om mina personliga skäl kan stödja min överklagan och leda till snabbare svar från domstol/migrationsverket? Jag är intresserad av att plugga till polis och ett antagningskrav är att man måste vara svensk medborgare. I dessa tider när arbetsmarknaden har påverkats av covid-19 är den enda och lämpligaste lösningen för att jag ska kunna försörja mig och bygga min framtid att utbilda mig till polisen. Kan sådana personliga skäl påverka beslutet? Kan man ens få medborgarskap direkt på domstolen eller är det bara Migrationsverket som kan fatta beslut om medborgarskapet?
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.
Turordningen vid Migrationsverkets beslut
Justitieombudsmannen har i ett beslut uttalat att det framstår som mest naturligt att beslut som inkommer till en myndighet behandlas i den turordning som de inkommer till myndigheten (JO 2009/10 s 219). Detta betyder att du inte kan åberopa personliga omständigheter för snabbare beslut från varken domstolen eller Migrationsverket.
Vad krävs för att få svenskt medborgarskap?
För att en utlänning ska beviljas svenskt medborgarskap (naturaliseras) krävs bl a att denne styrkt sin identitet, har permanent uppehållstillstånd i Sverige och haft hemvist i Sverige under en viss tid (lagen om svenskt medborgarskap 11 §). Några personliga omständigheter av det slag som du nämner kan inte påverka möjligheten att beviljas svenskt medborgarskap.
Var avgörs ärendet efter att jag överklagat Migrationsverkets beslut?
Du har just nu två ärenden hos Migrationsverket:
Domstolen kommer avgöra ditt ärende avseende din begäran att Migrationsverket ska avgöra ditt ärende (ärende 2), men Migrationsverket kommer fortfarande avgöra ärendet avseende ditt medborgarskap (ärende 1).
På Migrationsverkets hemsida kan du läsa mer om hur en överklagan av Migrationsverkets beslut går till.
Jag hoppas det var svar på dina frågor. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.