Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Negativ rättskraft och litispendens vid ansökan om arbetstillstånd

Hej,
Har en fundering med två infallsvinklar:

1. Om en person fått avslag på förlängt arbetstillstånd och överklagat detta beslut. Är det möjligt att under denna process (Innan beslutet vunnit laga kraft) att ansöka om ett nytt arbetstillstånd inom en ny bransch, hos ett nytt företag som erbjuder personen ett jobb?

Vad händer om personen får ett nytt arbetstillstånd och att den tidigare överklagan sedan avslås? Gäller då det nya arbetstillståndet eller blir det några komplikationer pga brister i det tidigare arbetstillståndet, även om personen har ett helt nytt arbetstillstånd inom en annan bransch?

2. Om en person haft ett arbetstillstånd och sedan ansökt om förlängning. Kan denna person då byta yrke och ansöka om ett nytt arbetstillstånd, innan beskedet om tidigare förlängningsansökan erhållits?

Vad händer om personen har fått ett nytt arbetstillstånd men i efterhand får avslag på den tidigare ansökan om förlängning? Blir det några komplikationer pga brister i det tidigare arbetstillståndet, även om personen har ett helt nytt arbetstillstånd inom en annan bransch?

Rådgivarens svar

2018-09-15

Hej,

Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Allmän redogörelse

Din fråga berör två aspekter inom juridiken som kallas för negativ rättskraft samt litispendens.

Med rättskraft avses en tidigare doms eller besluts betydelse vid en senare rättegång eller handläggning hos en myndighet. Med negativ rättskraft avses att ett avgörande kan hindra att ett senare mål eller ärende om samma sak tas upp igen. Huvudregeln är att samma sak inte ska kunna prövas flera gånger. Inom förvaltningsprocessen, till vilken regler om förvaltningsmyndigheters och förvaltningsdomstolars handläggning av ärenden hör – och därmed även frågor om arbetstillstånd, finns det inga uttryckliga regler om negativ rättskraft. Negativ rättskraft inom förvaltningsrätten gör även en åtskillnad på vilken typ av beslut det är fråga om; om det är ett negativt eller positivt beslut eller om beslutet gäller ett ärende som liknar ett brottmål eller ett tvistemål. Vad gäller avslagsbeslut, vilken din fråga berör, så gäller enligt praxis att det är möjligt att en enskild person, som har fått ett avslag av en förvaltningsmyndighet, kan återkomma med en ny framställning och få samma sak prövad igen trots det tidigare beslutet, se RÅ 2005 ref. 16. Det tidigare beslutet utgör därmed inget hinder för att pröva en framställning om samma sak igen. Ett avslag på en ansökan om ett arbetstillstånd bör därmed inte vinna negativ rättskraft.

Kortfattat förklarat innebär litispendens inom förvaltningsprocessen att en myndighet inte kan återkalla eller ändra ett beslut sedan den enskilde har överklagat beslutet. Om en enskild överklagar ett beslut utgör detta ett hinder för att den myndighet som fattade beslutet fattar ett nytt beslut i saken efter det att beslutet har överklagats och överlämnats till domstolen för prövning där. I princip är det även olämpligt att samma sak är under parallell behandling i två olika instanser.

I MIG 2007:31 uttalar migrationsöverdomstolen att det inte är möjligt att driva parallella processer om uppehållstillstånd. Domstolen anger även att saken i ett mål om uppehållstillstånd utgörs av ansökan om uppehållstillstånd, oberoende av vilka grunder som sökanden åberopar som stöd för beviljande av uppehållstillstånd. Detta innebär att om migrationsverket eller en migrationsdomstol prövar en fråga om uppehållstillstånd kan inte sökanden i målet ansökan om uppehållstillstånd igen under den tid som den första ansökan fortfarande prövas. Om det är möjligt att applicera detta rättsfall på frågor om arbetstillstånd, som skiljer sig från uppehållstillstånd genom exempelvis att arbetstillståndet är knutet till ett visst arbete, är svårt att svara på. Avgörande är vad som i ett ärende om arbetstillstånd ska ses som samma sak eller inte. 

Regler om arbetstillstånd finns i 6 kap utlänningslagen (UtlL). Enligt 6 kap 1 § UtlL ska ett arbetstillstånd ges för viss tid. Tillståndet får avse ett visst slag av arbete och förenas med övriga villkor som behövs. I 6 kap 2 § UtlL anges att arbetstillstånd får ges till en utlänning som erbjudits anställning om anställningen gör det möjligt för honom eller henne att försörja sig samt om lönen, försäkringsskyddet och övriga anställningsvillkor inte är sämre än de villkor som följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen.

Sammanfattning

Svaret på din fråga beror på om ansökningarna om arbetstillstånd ska ses som samma sak eller inte. Det finns inga hinder mot att pröva ett avslagsbeslut igen efter det att avslagsbeslutet har vunnit laga kraft, oavsett om den andra ansökan avser samma sak eller inte. Problem kan dock uppstå, i form av litispendens, om ansökan om arbetstillstånd fortfarande är under prövning. I ett sådant fall kan den nya ansökan avvisas med hänvisning till att samma sak redan är under prövning.

Om förutsättningarna i 6 kap 1-2 §§ UtlL är uppfyllda och ett arbetstillstånd beviljas så ska inte det beviljade arbetstillståndet vara beroende eller påverkad av tidigare eller senare ansökningar om arbetstillstånd. Det arbetstillståndet ska ses som separat från andra ansökningar om arbetstillstånd.

Är ni i behov av ytterligare hjälp är ni varmt välkommen att kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist. En ansökan om arbetstillstånd är förenad med villkor och formalia som ska uppfyllas och det kan därmed vara bra att rådfråga en jurist som jobbar inom migrationsrätt för att få hjälp med ansökan.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,
Sofia

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.