Hej. När anses en brottsmålsdom ha vunnit laga kraft? Har läst att det tar 3 veckor. Men om domen är överklagad, är man då inte dömd? Och är det detsamma för en förtalsdom, där man på sociala medier kan läsa att Cissi Wallin inte fått någon dom ännu, då den inte vunnit laga kraft.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Jag utgår i mitt svar från laga kraft gällande brottmålsdomar.
När vinner en domstolsdom laga kraft?
När en dom vinner laga kraft när den inte längre kan överklagas, exempelvis eftersom överklagandetiden gått ut eller eftersom det inte finns en högre instans (högre domstol) att överklaga till. En dom från tingsrätt vinner laga kraft efter 3 veckor om den inte överklagas inom den här tidsfristen (50 kap. 1 § rättegångsbalken, RB). En dom från hovrätten vinner laga kraft efter 4 veckor om den inte överklagas (55 kap. 1 § RB). Överklagas en hovrättsdom, vilket sker till Högsta domstolen (HD), kan den vinna laga kraft då HD beslutar att inte meddela prövningstillstånd (dvs. att de inte kommer att ta upp målet till prövning). Tar HD däremot upp målet vinner HD:s dom laga kraft direkt, eftersom man inte kan överklaga vidare från HD.
Man är fortfarande dömd även om domen inte vunnit laga kraft, men domen kan inte verkställas än eftersom det inte är säkert att domen kommer att stå fast. Om någon överklagar kan ju domen komma att ändras av nästa domstol som prövar målet. Vinner domen laga kraft kan den som stark huvudregel inte ändras. Enda sättet att ändra en dom som vunnit laga kraft är genom extraordinära rättsmedel som resning och klagan över domvilla.
Samma gäller för förtalsdomar.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om du undrar över något annat kan du alltid höra av dig till Fråga Juristen igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.