Hej!
Min man fick igår besked från Migrationsverket om att han inte beviljas uppehållstillstånd med stöd av 12 kap. 18 § utlänningslagen (2005:716) och beslutet kan ej överklagas. Vi är sambo sen 1 1/2 år tillbaka och gifte oss 3 maj 2018... Lämnade aldrig in något intyg om att vi gift oss.
Min man är kubansk medborgare och har bott i Sverige i ca 4 år, han har varit anhållen vid 2 tillfällen för utvisning men blivit släppt båda gångerna. Vi har nu fått detta besked men inget pass. Men vi undersöker detta. Han har ett gällande avlägsnandebeslut som har vunnit laga kraft. Anknytning till mig är vad jag förstår inte särskilt tung anledning till att inte verkställa hans avlägsnandebeslut som avses i 12 kap, 18 § första stycket 3 utlänningslagen. De tycker att det inte finns nya omständigheter som innebär ett hinder mot verkställighet. Vi har i nuläget ingen plan B. Går det att överklaga i alla fall? Kan han enligt lag åka till ett annat land än Kuba?
För att få uppehållstillstånd borde vi ansökt om det innan han rest in i landet, men han bodde redan här när vi träffades och vi har från start givit korrekt information till Migrationsverket men väntat på handläggare, vilket vi aldrig fick utan bara detta brev. Jag vill inte att han ska bli anhållen igen och utvisas utan vill hitta en mänsklig utväg. Kan ni av detta hjälpa mig att hitta en lösning?
Tacksam för svar!
Hej! Stort tack för att ni hör av er till oss på Fråga Juristen med dessa frågor.
Inledning
Inledningsvis framgår av det lagrum du har hänvisat till, 12 kap. 18 § 1 st. p. 3 UtlL, ”om det i ett ärende om verkställighet av ett beslut om avvisning eller utvisning som fått laga kraft kommer fram nya omständigheter som innebär att det finns medicinska hinder eller någon annan särskild anledning att beslutet inte bör verkställas”. I frågan har du inte beskrivit om det finns några medicinska hinder eller liknande, jag har därför svårt att förstå hur denna bestämmelse kommer med in i bilden. Du är varmt välkommen att ställa en ny fråga där du utvecklar detta, för att kunna få en bättre förklaring.
Fortsättningsvis är det vanligaste att en person får brev. En handläggare har fattat beslutet och det skickas hem via brev.
En ny ansökan
När ansökan sker på grund av anknytning finns ingen regel för när en ny får göras, till skillnad från vid asylansökan där det ska ha gått fyra år eller att några nya omständigheter ska föreligga som gör att situationen som ska bedömas har förändrats. Det är viktigt att ni uppfyller de krav som ställs på er vid ansökan om uppehållstillstånd på grund av anknytning, dessa framgår av en till och med 19 juli 2019 tillfällig lag, lagen (2016:752) om tillfälliga
begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige. Enligt 9 § i tillfälliga lagen ska anknytningspersonen kunna försörja både sig och utlänningen. Anknytningspersonen ska även ha en bostad av tillräckligt storlek för både sig själv och utlänningen.
Det faktum att ni nu istället är makar istället för sambos tycks inte ha någon betydelse då det framgår av 5 kap. 3 § p. 1 UtlL att uppehållstillstånd ska, om inte annat följer av 17–17 b §§, ges till en utlänning som är make eller sambo till någon som är bosatt eller som har beviljats uppehållstillstånd för bosättning i Sverige. Om utlänningen har gjort sig skyldig till brottslighet framgår av 5 kap. 17 § UtlL att inte uppehållstillstånd ska ges.
Återreseförbud?
Det framgår inte av din fråga om din make har fått ett återreseförbud. Om han har fått det kan han inte ansöka om uppehållstillstånd på nytt inom en viss tid, 12 kap. 15a § UtlL. Ett återreseförbud gäller i ett år. Det beslut om avvisning som han har fått från Migrationsverket gäller i 4 år, 12 kap. 22 § UtlL. Om en person gömmer sig eller undvikit verkställighet av beslutet på ett liknande sätt under denna tid, kan ett nytt sådant beslut fattas.
Kan ni överklaga beslutet?
Ett beslut om nekat uppehållstillstånd måste överklagas inom rätt tid. Migrationsverket räknar med att den som beslutet har skickats till har fått detta inom två veckor. Därefter börjar en frist om tre veckor innan beslutet äger laga kraft och därmed inte längre kan överklagas. Eftersom avlägsnandebeslutet har ägt laga kraft kan detta inte överklagas. I ett beslut om avvisning ska det framgå vilket land utlänningen ska avvisas eller utvisas till.
Vilket land måste personen åka till?
En person som blir nekad uppehållstillstånd behöver inte åka tillbaka till sitt hemland om hen har rätt att vistas i ett annat land. Om din make har rätt att vistas i ett annat land än Kuba behöver han alltså inte åka tillbaka till Kuba.
Avslutningsvis
Eftersom uppehållstillstånd på grund av anknytning ska ansökas om innan utlänningen har kommit till Sverige blir det problematiskt och komplicerat i sådana situationer som exempelvis er. Det beslut som ni har fått har ju vunnit laga kraft och kan därför inte överklagas. Inte det faktum att ni nu är gifta istället för sambos tycks heller ha någon betydelse enligt lagen. Tyvärr finns det inte så mycket att göra då beslutet har ägt laga kraft. Ni skulle kunna kontakta Migrationsverket igen för säkerhets skull och rådfråga om hur ni ska göra eller anlita vidare hjälp.
Hoppas att det löser sig för er.
Vänliga hälsningar,
Beatrice
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.