Hej. Om man har fått avslag på ansökan hos migrationsverket, när kan man göra ett nytt ansökan? Stämmer det att man kan ansöka på nytt efter 4 år? Och kommer hänsyn till det gamla beslutet/ärendet att iakttas, eller påverka beslutet på nya ansökan? Tack för förskott.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga avser migrationsrätt, varför jag kommer att redogöra för relevanta bestämmelser i utlänningslagen (UtlL) för att sedan koppla dessa till din fråga.
Det ska inledningsvis nämnas att det i frågan inte anges vad ansökan hos Migrationsverket i detta fall avser. Eftersom du hänvisar till 4 års gränsen utgår jag dock ifrån att det rör sig om en fråga om uppehållstillstånd i Sverige.
Avslag på ansökan om uppehållstillstånd
Då Migrationsverket prövas frågan om uppehållstillstånd i Sverige, och kommer fram till att någon sådan rätt inte föreligger, ska den samtidigt pröva frågan om avvisning eller utvisning. Detta följer av 8 kap. 16 § UtlL. Om beslutet att avslå ansökan om uppehållstillstånd förenas med ett beslut om avvisning eller utvisning, innebär det att beslutet sedan måste verkställas. Med andra ord, utlänningen måste lämna Sverige. I många fall sker detta frivilligt från utlänningens sida, men ibland håller sig utlänningen istället undan och försöker undandra sig verkställighet av utvisnings- eller avvisningsbeslutet.
Av denna anledning är ett beslut om avvisning eller utvisning verkställbart i fyra år från det att beslutet vunnit laga kraft, vilket i regel sker tre veckor från den dag sökanden tog del av beslutet utan att överklaga det. Detta följer av 12 kap. 22 § UtlL.
Ny ansökan efter ett beslut om avvisning eller utvisning
Eftersom det finns ett verkställbart beslut i dessa fall gäller inte den vanliga förvaltningsrättsliga principen om att betungande beslut inte vinner någon rättskraft i dessa situationer. Vilken med andra ord innebär att det under dessa fyra år inte är möjligt att ansöka om uppehållstillstånd på nytt. Istället är utlänningen tvingen att försöka angripa själva beslutet om verkställighet av avvisning eller utvisning.
Möjligheterna till detta regleras i 12 kap. 18-19 §§ UtlL och är avsedda att tillämpas restriktiv såsom ett extraordinärt rättsmedel, vilket gör att det kan liknas vid resningsinstitutet när det gäller domar meddelade av domstol. Avgörande är att det framkommit nya omständigheter som inte funnit tillgängliga tidigare i processen eller som sökanden haft giltig ursäkt att inte framföra tidigare. Dessa nya omständigheter ska vidare motsvara verkställighetshinder av sådant slag som ger för handen att utlänningen riskerar förföljelse, att utsättas för tortyr eller annan illabehandling alternativt att det råder en väpnad konflikt med urskillningslöst våld i utlänningens hemland eller dit hen annars skulle skickas. Om sådana omständigheter föreligger, föreligger även hinder mot att verkställa beslutet varför utlänningen ska meddelas uppehållstillstånd.
Kopplat till din fråga
Med hänsyn till vad som ovan redogjorts för stämmer det att om en utlänning meddelats ett avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd i Sverige och detta avslag samtidigt innehåller ett beslut om avvisning eller utvisning, utlänningen normalt inte kan söka om uppehållstillstånd på nytt förens efter fyra år. Det beror som sagt på att beslutet om avvisning eller utvisning är verkställbart under just fyra år.
Dock finns möjligheten att få uppehållstillsånd även under denna period, men i så fall krävs nya omständigheter och tyvärr är detta möjlighet av den anledning rätt så starkt begränsad, men den finns där.
Ansöker utlänningen efter fyra år på nytt om uppehållstillstånd är tänkbart att det äldre beslutet kommer att beaktas, men utlänningens rätt till uppehållstillstånd måste prövas på nytt och då går det inte att rakt av lägga omständigheterna som rådde för fyra år sen till grund för det nya beslutet. Migrationsverket är alltså inte bunden av detta tidigare beslut, även om det kan komma att beaktas.
Med det sagt hoppas jag att du känner att du fått svar på din fråga. Har du fler funderingar är du varmt välkommen att åter vända dig hit till oss på Fråga Juristen!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.