Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Långa handläggningstider hos Migrationsverket

Kan de verkligen vara rimligt och humant att få vänta upp till 2år för att få ett beslut om uppehållstillstånd? Fast de borde vara klart inom 9 mån? Vi är många där ute som sitter fast i den här obeskrivliga ovissheten och väntan utan ett beslut datum. De finns de som har ansökt under 2017 och fått svar redan. Vi som ansökte året före då? När får vi ett svar? De sägs att de ska handla om slumpmässiga ansökningar. Vet ej om de kan stämma. Kan vissa enheter vara långsammare än andra? Vi har väntat i 16mån och har inte ens fått en handläggare. Vad gör man?

Rådgivarens svar

2017-07-11

Hej!

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen för din fråga. 

Långa handläggningstider hos Migrationsverket
Pga. oroligheter i världen är det många som söker sig till Sverige vilket innebär en stor utmaning för Migrationsverket. Hur lång tid ett ärende tar är svårt att säga då det kan skilja sig mycket beroende på vilken typ av uppehållstillstånd man ansöker om och ett antal andra faktorer. Vidare är det svårt att uttrycka sig om hur  arbetsbelastningen ser ut på olika handläggningsenheter och hur handläggningsprocessen internt går till på Migrationsverket. Som jag förstår det beviljas inte förturer vid handläggning av ärenden om uppehållstillstånd. Istället handläggs alla ansökningar så skyndsamt som möjligt utifrån omständigheterna i varje enskilt ärende. På Migrationsverkets hemsida kan ni beräkna en preliminär handläggningstid för er typ av ärende genom att svara på några frågor, klicka här. Vid ytterligare frågor om påskyndande av ärenden, arbetssätt och handläggningstider hänvisar jag er direkt till Migrationsverket.

Hur handläggningen ska vara
Det framgår inte av din fråga vilket uppehållstillstånd ni inväntar, men då du har angett tiden ”nio månader” förmodar jag att det handlar om familjeanknytning enligt 5 kap. 3 och 3 a §§ utlänningslagen.

Ett ärende om uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning ska avgöras inom nio månader från att ansökan skickades in, om det inte finns särskilda skäl, se 4 kap. 21 a § utlänningsförordningen. Om prövningen av ansökan är av komplicerad natur får fristen i undantagsfall förlängas. I prop. 2005/06:72 s. 56 f. görs bedömningen att fristen skall kunna förlängas t.ex. om sökanden inte ger in erforderligt beslutsunderlag i tid, om Migrationsverket trots förelägganden inte får in begärt underlag eller om sökanden på annat sätt inte har medverkat i handläggningen av ärendet. En annan situation som kan innebära en förlängning av tidsfristen är att det rör sig om en komplicerad utredning där t.ex. frågor som rör allmän ordning eller säkerhet aktualiseras.

Vad kan man göra?
Om du anser att du blivit felaktigt behandlad av en myndighet kan du göra en anmälan till Justitieombudsmannen (JO), klicka här. Det är många som har vänt sig dit med klagomål om långsam handläggning. I ett JO-beslut från 2016-06-13 har kritik inte riktats till Migrationsverket då orsakerna till de långa handläggningstiderna ligger utanför Migrationsverkets kontroll samt att Migrationsverket kontinuerligt har arbetat med förbättringsåtgärder för att komma till rätta med handläggningstiderna, du kan läsa beslutet här.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att handläggningen inte ska ta så lång tid som det har gjort i ert fall, men att det idag tyvärr inte är ovanligt att det gör det pga. omständigheterna i världen. Jag har stor förståelse för att processen känns betungande för er, men tyvärr är det inte mycket man kan göra för att påskynda handläggningen i ett enskilt fall. Jag önskar er all lycka i processen och behöver ni ytterligare hjälp med detta är ni välkomna att boka tid hos en av våra familjejurister på ett kontor nära dig.

Med vänlig hälsning, 
Maria Juhlin

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.