Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Kan mitt permanenta uppehållstillstånd återkallas?

Kan mitt permanenta uppehållstillstånd sluta gälla? Hej! Jag flyttade till Sverige när jag fick ett permanent uppehållstillstånd, jag var 16 då. Jag fick det eftersom min pappa hade gift sig med en svensk kvinna och fått barn ihop. Sedan dess har det gått 6 år, min pappa har skiljt sig och ingen av oss bor tillsammans längre, mitt UT kort har dessutom gått ut. Nu är jag vuxen och är rädd att min anknytning till Sverige inte längre är så stor som det var förut. Kan mitt permanenta uppehållstillstånd återkallas? Har jag ens en möjlighet till att bli svensk medborgare? Uppskattar ett svar.

Rådgivarens svar

2022-07-02

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen. Din fråga gäller migrationsrätt, och regler om uppehållstillstånd regleras i utlänningslagen (UtlL).

Återkallelse av permanent uppehållstillstånd

Återkallelse på grund av oriktiga uppgifter

Reglerna för när ett permanent uppehållstillstånd kan återkallas finns i 7 kap. UtlL. Ett uppehållstillstånd kan återkallas om en person medvetet lämnat oriktiga uppgifter eller inte berättat om vissa omständigheter som varit av betydelse för att få uppehållstillståndet (7 kap. 1 § UtlL). Vid en sådan bedömning ska myndigheterna ta hänsyn till personens anknytning till det svenska samhället och om det finns andra skäl som talar mot att uppehållstillståndet ska återkallas (7 kap. 4 § UtlL). Vid en sådan bedömning ska bland annat följande moment beaktas:

  • Personens levnadsomständigheter
  • Om personen har barn i Sverige, vilken kontakt personen har med barnen och barnens behov av kontakt med personen
  • Hur eventuella barn påverkas av återkallelse av uppehållstillståndet
  • Personens övriga familjeförhållanden
  • Hur länge personen vistats i Sverige

Undantag vid vistelse i Sverige i mer än 4 år

Har en person vistats i Sverige i mer än 4 år med uppehållstillstånd när fråga om återkallelse prövas, får uppehållstillståndet endast återkallas om det finns synnerliga skäl för detta (7 kap. 1 § UtlL). Ett exempel på synnerliga skäl kan vara om någon fått uppehållstillstånd och varit folkbokförd i Sverige, men befunnit sig i ett annat land under stora delar av tiden.

Lämna Sverige med permanent uppehållstillstånd

Om en person har ett permanent uppehållstillstånd i Sverige kan personen vara borta från Sverige i upp till 1 år och samtidigt behålla sitt uppehållstillstånd. Om personen är borta längre än 1 år eller väljer att bosätta sig i ett annat land kan Migrationsverket återkalla uppehållstillståndet. Man kan dock ansöka om att få behålla sitt uppehållstillstånd trots att man ska vara borta, och personen kan då vara borta i upp till 2 år innan Migrationsverket kan återkalla uppehållstillståndet.

Svenskt medborgarskap

För att kunna ansöka om svenskt medborgarskap finns det flera kriterier som måste vara uppfyllda:

  • Du ska ha fyllt 18 år
  • Du ska kunna styrka din identitet (kunna visa ditt hemlandspass eller identitetshandling i original)
  • Du ska uppfylla kraven för hemvist, vilket innebär att du ska ha varit bosatt i Sverige i minst 5 år sammanhängande i regel
  • Du ska ha levt ett skötsamt liv i Sverige
  • Du ska ha ett permanent uppehållstillstånd (undantag finns för EU-medborgare och dess anhöriga, samt för brittiska medborgare)

Vad gäller kravet för hemvist börjar man räkna från att man fått ett uppehållstillstånd. Hade personen uppehållstillstånd innan den flyttade till Sverige börjar hemvisttiden räknas från den dagen den flyttade till Sverige. Fick personen uppehållstillstånd när den redan befann sig i Sverige börjar hemvisttiden räknas från den dagen personen fick sitt uppehållstillstånd.

Utgånget uppehållstillståndskort

Om ett uppehållstillståndskort (UT-kort) gått ut och personen har permanent uppehållstillstånd behöver personen inte ansöka om nytt tillstånd när kortet har gått ut. Istället bokar man en tid hos Migrationsverket för fotografering och lämna fingeravtryck. Då får personen ett nytt UT-kort.

Sammanfattning och råd

För att ditt permanenta uppehållstillstånd ska kunna återkallas måste du ha angivit oriktiga uppgifter eller undanhållit information som varit av betydelse när du fick ditt uppehållstillstånd. Du nämner inget om några sådana omständigheter, vilket innebär att ditt permanenta uppehållstillstånd inte kan dras tillbaka om detta stämmer. Enda möjligheten för Migrationsverket att återkalla ditt uppehållstillstånd är i så fall om du lämnar landet i minst 1 år. Din anknytning till Sverige spelar med andra ord ingen roll i just detta sammanhang.

Även om du skulle ha lämnat oriktiga uppgifter eller undanhållit information måste det finnas synnerliga skäl för att dra tillbaka ditt uppehållstillstånd eftersom du varit i Sverige med uppehållstillstånd i mer än 4 år.

Jag ser heller inte några hinder i frågan om svenskt medborgarskap. Du skriver att du har varit i Sverige i 6 år. Du skriver dock inte om du har haft uppehållstillstånd under hela denna period. Om så är fallet uppfyller du kravet för hemvist i och med att du har bott i Sverige i mer än 5 år sammanhängande. Man börjar som nämnt att räkna hemvisttiden från den dagen du får ditt uppehållstillstånd. Så länge du uppfyller resterande krav listade ovan kan du med andra ord ansöka om svenskt medborgarskap.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Om du behöver vidare vägledning i ärendet kan du alltid kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist. Du är också välkommen att skicka in en ny fråga till oss på Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.