Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Kan man ansöka om uppehållstillstånd på grund av anknytning innan beslut om återreseförbud vunnit laga kraft?

Hej min make kom til Sverige som turist i januari 2018. I början av februari blev han frihetsberövad pga stöld. Han fick sitta inne i 24 dagar. Den 24 dagen var det rättegång och då beslutades det att han blir dömd till stöld på 5 punkter men att hans straff på 24 dagar räknas som avtjänat. Han kommer från Serbien. När han i april skulle återvända till sitt hemland Serbien blev han stoppad på flygplatsen och man kunde enligt stämplar i hans pass se att han uppehållit sig 9 dagar längre inom Schengen än vad som är tillåtet. Ett beslut fattades att han skulle få ett återreseförbud på 2 år. Han åkte hem samma dag med ett senare flyg. Under dagen fick han lämna flygplatsen och vi åkte direkt till migrationsverket och skrev en överklagan. Hans återeseförbud har ännu inte vunnit laga kraft. Vid tiden då han skulle åka hem i april var vi inte makar. Men vi gifte oss i Serbien under juni 2018. Vi har fått avslag på vår överklagan 2 ggr och har överklagat en sista gång. Om hans återreseförbud inte vunnit laga kraft kan man då ansöka om anknytning till mig som hans maka? Kommer det väga mer än det beslut om återeseförbud? Finns det någon möjlighet eller undantag? Vad jag förstått kan man ansöka om anknytning om återeseförbudet inte vunnit laga kraft? Har jag fått detta om bakfoten eller finns det en chans för oss att återförenas? Mvh orolig maka

Rådgivarens svar

2019-01-01

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer ett svar avseende återreseförbud och uppehållstillstånd på grund av anknytning. Din fråga regleras utlänningslagen.

Vad gäller?
Ett återreseförbud kan meddelas om en person exempelvis har dömts för brott som kan ge fängelse. Efter att beslutet har vunnit laga kraft, dvs börjat gälla, ska personen lämna Sverige inom 2-4 veckor. Så länge ett återreseförbud inte vunnit laga kraft kan det överklagas. Under tiden för överklagan behöver personen inte lämna Sverige, utan det behövs först när beslutet vunnit laga kraft. Eftersom återreseförbudet inte vunnit laga kraft kan ni skicka in en ansökan om uppehållstillstånd på grund av anknytning till dig som maka.

Ansökan om uppehållstillstånd pga anknytning till dig kan ansökas om så länge du har uppehållstillstånd och är bosatt i Sverige. Det krävs att du kan försörja er båda och att du har en bostad av tillräcklig storlek och standard för dig och din man.

Huruvida ni kommer nå framgång med er ansökan om uppehållstillstånd pga anknytning är svårt att svara på i förväg. Det kan vara svårt eftersom ett skäl som talar emot att bevilja uppehållstillstånd till din man är att han tidigare misskött sig genom att begå brott. Ett skäl som kan väga tungt är om ni skulle haft ett barn bosatt i Sverige.

Även om återreseförbudet skulle vinna laga kraft så kan det upphävas om det finns särskilda skäl. Det krävs då att det finns särskilda skäl för detta, exempelvis om det inträffat nya omständigheter som utgör skäl mot ett återreseförbud. I sådana fall görs en intresseavvägning där man väger skälen för och emot att upphäva återreseförbudet. Barn kan vara ett sådant skäl, men utgör ingen garanti för att förbudet ska hävas.

Hur kan ni gå vidare?
Genom att ni överklagat beslutet om återreseförbud en sista gång så behöver din man inte lämna landet förrän beslutet vunnit laga kraft, vilket ger er mer tid tillsammans. Testa skicka in en ansökan om uppehållstillstånd på grund av anknytning till dig som maka. Det skadar inte att försöka. Det krävs att du kan försörja er båda och har en tillräcklig bostad av storlek och standard. Eftersom din man begått brott i Sverige är det dock en omständighet som talar emot att uppehållstillstånd till honom kommer att ges. Barn i Sverige kan vara en sådan omständighet som väger tyngre än skälen för återreseförbud, men behöver inte vara det. Sammanfattningsvis kan det därför vara svårt för er att nå framgång med en ansökan om uppehållstillstånd tyvärr, men det skadar inte att försöka.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga. Är du i ytterligare behov av hjälp föreslår jag att du tar kontakt och bokar tid med en av våra erfarna jurister här. Familjens Jurist erbjuder flertalet tjänster som kan anpassas efter vad just du behöver. Du är alltid välkommen att ställa en ny fråga till oss här på Fråga Juristen. Lycka till!

Med vänliga hälsningar,
Therese

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.