Jag vill anmäla familjerätten i min kommun dom agerar helt felaktigt när det gäller umgänge med ett barn o dom är partiska mot pappan. Har försökt med IVO o JO men dom säger att dom inte tar enskilda fall. Vart skall man vända sig som privatperson när det gäller detta
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Anmäla kommunen
Om man är missnöjd med kommunens agerande, bör man i första hand vända sig till själva kommunen och påtala eventuella brister.
Man kan skicka in en anmälan till Justitieombudsmannen (JO) om man anser att man har blivit felaktigt behandlad av en myndighet eller en tjänsteman på en myndighet. Under ombudsmännens tillsyn står bland annat statliga och kommunala myndigheter samt tjänstemän och andra befattningshavare vid dessa myndigheter, 2 § JO-instruktionen. JO ska särskilt tillse att domstolar och förvaltningsmyndigheter i sin verksamhet iakttager saklighet och opartiskhet, 3 § JO-instruktionen. JO tar emot klagomål från allmänheten och gör även inspektioner och andra undersökningar, som ombudsmännen finner påkallade, 5 § JO-instruktionen. Det innebär att vem som helst kan göra en anmälan. Man behöver inte ha uppnått en viss ålder, vara svensk medborgare eller bo i Sverige för att få klaga. Det är inte heller nödvändigt att man personligen är berörd av det man anmäler. JO utreder vanligtvis inte klagomål som gäller förhållanden som ligger mer än två år tillbaka i tiden, 20 § JO-instruktionen.
I ditt fall och rekommendation
Du kan antingen vända dig till kommunen eller till JO med klagomål. Det är viktigt att notera att inte alla JO-anmälningar utreds. Drygt två tredjedelar av anmälningarna skrivs av utan utredning.
Om du behöver ytterligare rådgivning, rekommenderar jag att du vänder dig till Familjens Jurist. Familjens Jurist har stor kunskap och erfarenhet inom flera rättsområden och kan hjälpa dig vidare. Mer information finner du här.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.