Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Kan försörjningskravet vid uppehållstillstånd p.g.a. anknytning uppfyllas av annan person än anknytningspersonen?

Hej! Min man har ansökt om svenskt uppehållstillstånd (genom anknytning) och har haft sin intervju på ambassaden i sitt hemland. Vi är dock oroliga för att min provanställning inte ska vara tillräcklig för att uppfylla Migrationsverkets försörjningskrav och att vi ska få avslag. Nu funderar vi på om en av mina föräldrar (som har fast tjänst och inkomst) skulle kunna skriva något slags intyg där de försäkrar att de kan stå för försörjningen av min man om min provanställning inte skulle räcka till. Känner ni till något fall där man gjort något liknande? Vad kallas isåfall ett sådant dokument och kan man göra det hos en advokatbyrå? Måste det legaliseras hos Skatteverket eller liknande för att vara giltigt? Tack på förhand!

Rådgivarens svar

2018-09-01

Hej! Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller rättsligt. I ditt fall är det bland annat utlänningslagens regler om uppehållstillstånd som blir användbar.

Reglerna om försörjningskravet vid uppehållstillstånd p.g.a. anknytning

Enligt 5 kap. 3 § utlänningslagen kan en utlänning få uppehållstillstånd om denne har en viss anknytning till en person som är bosatt i Sverige. Anknytningen kan vara att utlänningen är gift med en person, eller att det är ens barn eller förälder som bor i Sverige.

Sedan 20 juli 2016 gäller vissa begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd. Försörjningskravet regleras normalt i 5 kap. 3 b § utlänningslagen, men den har nu tillfälligt ersatts med 9 § i lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige. Försörjningskravet har skärpts på så sätt att anknytningspersonen ska kunna försörja inte bara sig själv, utan också den som ansöker om uppehållstillstånd. Samtidigt ska anknytningspersonen ha en bostad av tillräcklig storlek och standard. För att kravet på försörjning och bostad ska uppfyllas måste denna förmåga vara av en viss varaktighet.

Vad som avses med viss varaktighet besvarades i rättsfallet MIG 2011:16. Migrationsöverdomstolen ansåg att det kan krävas att anknytningspersonens förmåga att tillgodose behovet av bostad och försörjning sträcker sig över en tid av i vart fall ett år. Anknytningspersonen måste därmed ha en inkomst som är tillräckligt stabil under det närmsta året.

Kan din man få uppehållstillstånd i Sverige?

Din man har anknytning till dig eftersom han är gift med dig och därmed är 5 kap  3 § utlänningslagen uppfylld. Eftersom du är anknytningspersonen måste du kunna uppfylla försörjningskravet som har ett villkor om viss varaktighet på minst ett år. Du nämner i förutsättningarna att du har en provanställning. En tidsbegränsad provanställning brukar inte vara längre än sex månader p.g.a. 6 § lagen om anställningsskydd. Utifrån detta kan det inte anses som försörjningskravet är uppfyllt.

Frågan är om dina föräldrar kan skriva ett intyg där de försäkrar att försörja din man. Ett sådant fall har inte avgjorts av domstol och lagen nämner inte denna möjlighet. Min bedömning är dock att det finns en mycket liten chans att Migrationsverket skulle godta detta. Det beror på att anknytningspersonen måste kunna visa att han/hon själv kan försörja sig och den som ansöker om uppehållstillstånd, ofta utan hjälp av någon annan. 

Ett annat alternativ skulle vara att dina föräldrar ansågs som anknytningspersoner till din man, då skulle försörjningskravet direkt kunna uppfyllas av dem. Men tyvärr kan de inte anses som anknytningspersoner utifrån de punkter som finns i 5 kap. 3 § utlänningslagen. Svärföräldrar räknas inte som anknytningspersoner.

Sammanfattning och rekommendation

Din man har anknytning till dig eftersom ni är gifta och därför kan han ansöka om uppehållstillstånd i Sverige. För att få uppehållstillstånd måste anknytningspersonen ha förmåga att försörja sig själv och den som ansöker om uppehållstillstånd under åtminstone ett år. Försörjningsförmågan utgår endast från anknytningspersonen och inte utifrån någon annans persons försörjningsförmåga. Därmed är det svårt att säga att ett intyg om försörjning från dina föräldrar skulle kunna användas i detta fall.

Jag hoppas att jag har gett dig ett svar som förklarar hur rättsläget ser ut. Jag förstår att det inte löser problemet och i det fallet kan det vara bra att prata med en erfaren jurist om hur du ska gå vidare i det här ärendet. De kan också besvara om det är möjligt för dina föräldrar att skriva ett intyg om försörjningsstöd. Du kan alltid boka tid hos en av våra erfarna jurister på Familjens Jurist på ett kontor nära dig. Om du däremot har några följdfrågor på svaret kan du alltid ställa dessa till Fråga Juristen. Jag hoppas att frågan om uppehållstillstånd löser sig för dig och din man och önskar dig lycka till!

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.