Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Kan en ny polisanmälan för ett redan anmält brott ändra på brottsrubriceringen?

Kan en ny polisanmälan göras när en första anmälan har lagts ner (och överprövats) under felaktig rubricering? Anmälan prövades under ”olaga intrång” men det hade varit mer relevant att pröva den under ”egenmäktigt förfarande” eftersom detta även faller under allmänt åtal. Utredaren skrev att ”olaga intrång” istället borde prövas civilrättsligt, och att det därför inte inleddes en förundersökning. Men min vän vill nu istället att det prövas som ”egenmäktigt förfarande” och eventuellt stöld. Går det att göra så? Kan vi låta bli att skriva det gamla polisanmälningsnumret och helt göra en ny anmälan?

Rådgivarens svar

2022-12-26

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Din fråga avser huruvida det går att göra ny polisanmälan med en annan brottsrubricering för ett redan anmält brott. Din fråga aktualiserar vissa processrättsliga regler om åtal som återfinns i Rättegångsbalken (1942:740) (RB). Till att börja med kommer jag att redogöra för vad som gäller generellt, och därefter kommer jag att applicera det på din situation.

Allmänt och enskilt åtal

De allra flesta brott hör under så kallat allmänt åtal, då är det polisens uppgift att utreda brottet och åklagarens uppgift att väcka åtal, 20:2–3 §§ RB. När polisens brottsutredning är klar är det upp till åklagaren att bedöma om det finns tillräckliga bevis för att ett brott har begåtts för att väcka åtal. Väcks åtal blir det en rättegång i domstol där åklagaren har i uppgift att bevisa brottet och föra talan.

 Sedan finns det vissa lindrigare brott som undantas från allmänt åtal och istället faller under enskilt åtal, då är det den som drabbats av brottet, målsäganden, som måste meddela polis eller åklagare att den vill gå till åtal, och först därefter undersöks ärendet av polis. Det är främst vissa ärekränkningsbrott, så som förolämpning och förtal, som faller under enskilt åtal. Är det så att åklagaren beslutar att inte åtala vid brott som faller under allmänt åtal, om det exempelvis saknas tillräckligt med bevisning, då kan åtal ändå väckas som ett enskilt åtal av enskild person.

Brottsrubricering

Hur väl en viss gärning stämmer överens med en gärningsbeskrivning i lagtexten avgör det brott som den misstänkte gärningsmannen sedan utreds och åtalas för. Hur ett brott rubriceras kan sedan styra vilka utredningsåtgärder som vidtas under förundersökningen. Ibland kan en gärning stämma överens med flera olika brottsbeskrivningar, även om åtal bara väcks för ett utav brotten. Går åtalet till domstol så är domstolen inte heller nödvändigtvis bunden av brottsrubriceringen, utan skulle kunna bedöma den företagna gärningen som mer förenlig med en annan brottsbestämmelse.  

Nedlagd utredning

Det går inte att ta tillbaka en polisanmälan eftersom polisen enligt lagen är skyldig att utreda brott, men det går däremot att ändra eller komplettera en anmälan i efterhand. En nedlagd utredning kan tas upp på nytt om det skulle framkomma nya uppgifter om brottet. Det som definitivt ”lägger ner” ett ärende är när preskription infaller. 

Din situation

Om åklagaren i ditt fall tagit beslut om att inte väcka åtal, exempelvis bedömt att det saknas tillräckligt med bevisning, då kan du som enskild person, även om olaga intrång faller under allmänt åtal, välja att väcka enskilt åtal. Då är det du som sedan för din talan i domstolen. Om du väljer att väcka enskilt åtal så är det bra att veta om att du kan behöva stå för dina egna och motpartens rättegångskostnader om du förlorar din talan, 31:11 och 18:1 §§ RB. Om du däremot vinner din talan ska din motpart istället ersätta dig för dina kostnader. Du kan förstås anlita en advokat för att företräda dig i att väcka enskilt åtal och driva din talan i domstolen.

Du kan göra en ny polisanmälan, men eftersom omständigheterna kring brottet inte kommer att ha ändrats så kommer det vara samma brott som beskrivs på nytt, varpå åklagare och polis ändå kan tillföra den nya anmälan till det ärende som redan finns för brottet. Framkommer det nya omständigheter i din nya anmälan kan det i och för sig leda till att brottsrubriceringen ändras, om åklagare eller polis gör den bedömningen.

Oavsett om en utredning leder till åtal eller ej så finns alltid möjligheten att väcka en civilrättslig skadeståndstalan, i enlighet med skadeståndslagen (1972:207) (SkL). Då kan du som skadelidande kräva ersättning för den skada du lidit, men du måste också kunna påvisa att en skada har skett. Det kan vara detta tillvägagångssätt som åklagaren åsyftar i ditt fall.

Hoppas det här besvarar din frågeställning! Är du i behov av ytterligare rådgivning så har Familjens Jurist kunniga jurister med expertkunskap i en rad olika områden, lycka till!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.