Hej! Denna fråga gäller jäv. Lagen säger att vid minsta misstanke om jäv så får en myndighet som är belastad av jäv inte utreda ett ärende som ligger på den myndigheten. Utan utredningen måste då ske av en annan myndighet i landet som inte är jävig. Frågan blir då, måste den jäviga myndigheten ändå utreda först, eller kan man genast begära att annan myndighet som inte är jävig får ta utredningen direkt?
Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Jäv vid förvaltningsmyndigheter regleras i förvaltningslagen (FL). Jag kommer förklara jävsbestämmelsernas innebörd, samt redogöra för hur man kan gå till väga om man misstänker att ett ärende kommer påverkas av jäv.
Jäv är reglerat i 16 - 18 §§ FL. I 16 § FL räknas de olika jävsgrunderna upp. De olika jävsgrunderna brukar summeras till partsjäv, intressejäv, närståendejäv, ställföreträdarjäv, ombudsjäv, tvåinstansjäv samt delikatessjäv. Delikatessjävet följer av den fjärde punkten i 16 § FL och handlar om alla andra situationer som kan föranleda att en tjänstemans opartiskhet kan ifrågasättas.
Enligt 18 § FL måste en tjänsteman som misstänker att denne skulle kunna vara jävig meddela detta till myndigheten. Tjänstemän har alltså en skyldighet att meddela detta. I praktiken leder det då ofta till att man på myndigheten väljer en annan handläggare till ärendet.
Om tjänstemannen som misstänks vara jävig ska delta i ärendehandläggningen måste myndigheten först göra en jävsprövning, 18 § 2 st FL. Om en jävsprövning kommer av ett en part har hävdat att en handläggare är jävig bör myndigheten meddela parten genom ett särskilt beslut om myndigheten efter jävsprövning finner att handläggaren inte är jävig.
Du undrar dels om man kan begära att en annan myndighet utreder ett ärende, samt om myndigheten får utreda ett ärende trots jäv.
När det det gäller jäv är det inte myndigheten som sådan som är jävig i förvaltningsrättens mening, utan istället de enskilda tjänstemännen eller handläggarna. Det innebär att man inte kan begära att en annan myndighet ska utreda ärendet. Däremot kan man göra gällande att en handläggare är jävig. Myndigheten ska då utreda detta, och om de finner att handläggaren är jävig får vederbörande inte delta i handläggningen av ärendet. Den enda gången en handläggare får delta i handläggningen trots jäv är om det är uppenbart att frågan om opartiskhet saknar betydelse för ärendet.
Som konstaterat får en jävig tjänsteman inte delta i handläggningen av ett ärende. Det är förstås tänkbart att detta sker ändå av ett eller annat skäl. I ett sånt fall kan det bli lite problematiskt för en part. Ett beslut som har fattats av en jävig handläggare blir nämligen inte ogiltigt. För att ett sådant beslut ska ogiltigförklaras (återförvisas till prövning på nytt av annan handläggare) måste parten överklaga beslutet till förvaltningsrätten. För att kunna överklaga ett förvaltningsbeslut krävs att man har klagorätt. Inom förvaltningsrätten innebär det bland annat att beslutet inte får vara gynnande.
Jag hoppas att mitt svar gav en översikt av jävsreglerna inom förvaltningen. Du är välkommen att ställa fler frågor om du undrar något mer specifikt om jäv, eller har någon annan fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.